«Η κρίση άνοιξε τον δρόμο για την επανένωση της Κύπρου»

Την άποψη ότι η επανένωση της Κύπρου καθίσταται πιο πιθανή λόγω της οικονομικής κρίσης του ελληνικού κομματιού της εκφράζει ο ειδικός στο θέμα, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Tübingen, Thomas Diez.

Συγκεκριμένα, ο Diez θεωρεί ότι η κρίση μπορεί να επαναφέρει στο προσκήνιο τα πλεονεκτήματα της επανένωσης και αναφέρεται στο γεγονός ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης άφησαν εκτός συζήτησης κατά τις διαπραγματεύσεις για την διάσωση της Κύπρου

την διαμάχη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων:

«Μόνο μέσω της παραπομπής στα πλεονεκτήματα μιας επανένωσης θα μπορούσε να είχε ασκήσει κανείς πίεση», λέει επί τούτου.

Τα οφέλη αυτά θα μπορούσαν να συνίστανται κατά τον Diez στην εντονότερη τουριστική ενσωμάτωση των Βορείων Κυπρίων και στην διαφημιστική προώθηση της Κύπρου ως ενιαίο όλο. Αυτό θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα και στην οικονομία του νότιου κομματιού, το οποίο, μετά την αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού του τομέα, θα εξαρτάται περισσότερο από τον τουρισμό. Υποστηρίζει δε, ότι η διαίρεση του νησιού έχει επιδράσει αρνητικά στην τουριστική ανάπτυξη της Μεγαλονήσου.

Εξάλλου ο Diez αναφέρεται και στην απογοήτευση των Κυπρίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση:

«Η Δημοκρατία της Κύπρου εισήλθε τότε στην ΕΕ κυρίως γα πολιτικούς και όχι οικονομικούς λόγους. Από οικονομικής σκοπιάς η είσοδος στην ΕΕ δεν έφερε μεγάλα κέρδη». Κι αυτό γιατί, όπως λέει, στην Κύπρο υιοθετήθηκε ο ΦΠΑ λόγω της συμμετοχής στην ΕΕ.

Ο Diez, σε αντίθεση με τους ειδικούς του think tank „International Crisis Group“ που ζήτησαν να απαιτηθούν παραχωρήσεις από την κυπριακή κυβέρνηση στο θέμα της εσωτερικής πολιτικής διαμάχης ως αντάλλαγμα για την παροχή βοήθειας, δεν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα είχε νόημα:

«Αυτό μπορεί να το κάνει κανείς ενόψει διαπραγματεύσεων για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι πια με ένα πλήρες μέλος της ΕΕ», λέει και τέλος τονίζει:

«Οι Ελληνοκύπριοι είναι μια ετερογενής κοινωνία. Δεν είναι όλοι υπέρ της διαίρεσης του νησιού».

Keywords
Τυχαία Θέματα