Η “Ωραία Κοιμωμένη” σε… γκόθικ εκδοχή

“Sleeping Beauty” και μάλιστα σε «γκόθικ» εκδοχή; Ναι, αυτό είναι ένα καλλιτεχνικό γεγονός άξιο προσοχής. Ένα πολύ αγαπημένο μου έργο, χορογραφημένο από τον εκπληκτικό Matthew Bourne και σε μια προσέγγιση που είναι τρομερή πρόκληση!

Μετά την παρουσίαση του “Swan Lake” αποκλειστικά με άντρες και έναν φαντασμαγορικό –στα όρια του επιτηδευμένου κιτς- “Nutcracker”, σειρά έχει τώρα η υπέροχη ιστορία αγάπης του Pyotr Ilyich Tchaikovsky. Η όμορφη πριγκίπισσα βυθίζεται σε ύπνο 100 χρόνων –σύμφωνα με την τρομερή κατάρα- από τον οποίο μπορεί να ξυπνήσει μόνο με το φιλί του αγαπημένου της πρίγκηπα.

Το

έργο του κορυφαίου Ρώσου συνθέτη ενέπνευσε τον Bourne ώστε να εκφράσει τη δική του οπτική για τον έρωτα των δύο νέων. Ο ευφάνταστος χορογράφος σχεδιάζει να μεταφέρει το κοινό του σε ένα ταξίδι στο χρόνο, ξεκινώντας από τη γέννηση της Aurora το 1890 –συμβολική χρονολογία καθώς τότε ήταν η παγκόσμια, πρώτη παράσταση του μπαλέτου- και φτάνοντας στο σήμερα και τη στιγμή που ξυπνάει από το λήθαργο. Εν τω μεταξύ, οι νεράϊδες και τα βαμπίρ έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο μιας και τροφοδοτούν τη «γκόθικ» ατμόσφαιρα στο έπακρον.

Σύμφωνα με το δημιουργό και το δελτίο τύπου, η καινούρια του παραγωγή είναι ένα υπερφυσικό “love story” που δε σβήνει στο πέρασμα του χρόνου. Ξεκινώντας το Δεκέμβριο από το “Sadler’s Wells” του Λονδίνου, η «Ωραία Κοιμωμένη» θα περιοδεύσει γιορτάζοντας παράλληλα τα 25 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας παραγωγής παραστάσεων χορού που ίδρυσε ο Bourne με τον Robert Noble.

Ο διεθνής τύπος ανυπομονεί για την καινούρια απόπειρα του χορογράφου τον οποίο όλα αυτά τα χρόνια επαινεί για την προσφορά του στην τέχνη. Η επιτυχία του είναι αδιαμφισβήτητη, σύμφωνα με διεθνές δημοσίευμα «έφερε το χορό στις μάζες όσο κανείς άλλος» χωρίς ωστόσο οι παραστάσεις του να υστερούν σε υψηλή αισθητική και ευρηματικότητα. Κάθε άλλο. Το γεγονός ότι «σπάει» τα στερεότυπα που συχνά συνοδεύουν το κλασσικό μπαλέτο χωρίς να το υποβαθμίζει στο ελάχιστο, είναι επίτευγμα. Μακριά από προκαταλήψεις και κλισέ, το σύνολο του έργου του διακρίνεται από ουσία. Ο πειραματισμός όταν συνδυάζεται από βαθιά γνώση και ταλέντο, φέρνει την επιτυχία. Αυτή που αντέχει στο χρόνο…

Keywords
Τυχαία Θέματα