Όταν οι γονείς μεταμορφώνονται σε “τέρατα”

Όταν οι γονείς μεταμορφώνονται σε τέρατα και «αναγκάζονται» να χτυπήσουν τα παιδιά τους είτε για κάποια αταξία που έκαναν είτε γιατί δεν διαβάζουν θέτουν τη ζωή τους σε υψηλό κίνδυνο, με σοβαρές πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια και  καρκίνο, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πλύμουθ.

Οι συνέπειες αυτές είναι οι ίδιες με εκείνες που σύμφωνα με τους ειδικούς  παρατηρούνται στα παιδιά που υφίστανται, ακόμα και σωματικούς τραυματισμούς από τους γονείς τους.

Καταλυτικός παράγοντας είναι η ένταση αλλά και το στρες που προκαλούν οι γονείς στα ανήλικα παιδιά

τους με τη συμπεριφορά είτε αυτή εκφράζεται με ουρλιαχτά και χαστούκια είτε με χτυπήματα στο πρόσωπο και το κορμί τους ,που προκαλούν σωματικά τραύματα σε μια αθώα παιδική ψυχή.

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 700 εθελοντές, οι 250 ήταν υγιείς άνθρωποι, 150 έπασχαν από καρκίνο καρδιοπάθεια ή άσθμα και οι λοιποί από άλλα νοσήματα.

Οι ερευνητές από την Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ, με επικεφαλής τον καθηγητής Μάικλ Χάιλαντ, τους ρώτησαν εάν και πόσο συχνά τους τιμωρούσαν σωματικά ή λεκτικά οι γονείς τους , όταν ήταν παιδιά.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές διαχώρισαν την «σωματική και λεκτική τιμωρία» (χαστούκια, φωνές) από την «κακοποίηση και το τραύμα».

Οι  απαντήσεις των εθελοντών, όσοι έπασχαν από καρκίνο είχαν κατά 70% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποστεί σωματική ή λεκτική κακοποίηση ως παιδιά, σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές.

Καθώς και οι καρδιοπαθείς είχαν κατά 30% περισσότερες πιθανότητες και οι ασθματικοί 60% περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποστεί το ίδιο

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Συμπεριφορικής Ιατρικής» (JBM), είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το στρες νωρίς στη ζωή, με τη μορφή του τραύματος και της κακοποίησης,σε τρυφερή ηλικία προκαλεί μακροπρόθεσμες αλλαγές στον οργανισμό οι οποίες προδιαθέτουν για εκδήλωση διαφόρων νοσημάτων.

Η νέα μελέτη, όμως, δείχνει πως και η «ήπια» σωματική ή λεκτική τιμωρία, η οποία θεωρείται από πολλούς «φυσιολογική», έχει τις ίδιες συνέπειες.

«Η έρευνά προστίθεται στα στοιχεία που δείχνουν ότι η χρήση σωματικής ή λεκτικής τιμωρίας συμβάλλει στο στρες της παιδικής ηλικίας και σε φτωχή εξέλιξη της υγείας», τόνισε ο δρ Χάιλαντ.

Στις σκανδιναβικές χώρες όπως η Σουηδία, η σωματική τιμωρία των παιδιών έχει απαγορευθεί δια νόμου από το 1976.

Έκτοτε έχουν ψηφιστεί ανάλογοι νόμοι σε ακόμα 30 χώρες, σε κάποιες (όπως η Βρετανία) έχει απαγορευθεί στα σχολεία αλλά όχι στο σπίτι,-δηλαδή στο σπίτι μπορούμε να κακοποιούμε ένα μικρό αγγελούδι- σύμφωνα με τους νόμους ενώ

σε άλλες (όπως οι ΗΠΑ) δεν υπάρχει παντού ομόφωνη απαγόρευση (κάθε πολιτεία έχει τη δική της νομοθεσία)

Σύμφωνα με στατιστικές αυτή η «αρρώστια» της σωματικής βίας έχει μειωθεί αλλά ακόμα και στο 2012,ένα στα δύο παιδιά συνεχίζουν να την βιώνουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα