Η υποβάθμιση της Γαλλίας “γκρέμισε” το ευρώ

Η υποβάθμιση της Γαλλίας από τον Οίκο Αξιολόγησης Moody’s  οδήγησε, όπως αναμενόταν σε σοβαρές απώλειες για το ευρώ στη διεθνή ισοτιμία των νομισμάτων, μερικές μόλις ώρες μετά τα σημαντικά κέρδη που είχε το κοινό νόμισμα των 17 χωρών της ευρωζώνης, λόγω των θετικών εξελίξεων στο ελληνικό ζήτημα, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο Οίκος αξιολόγησης Moody’s, με χθεσινοβραδινή του απόφαση, υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας

από AAA σε AA1, με την τάση να παραμένει αρνητική, όπερ σημαίνει ότι και μια περαιτέρω υποβάθμιση, κάθε άλλο παρά θα πρέπει να αποκλείεται.

Η Moody’s αιτιολόγησε την συγκεκριμένη απόφαση με την αρνητική, όπως κρίνει, αναπτυξιακή προοπτική της Γαλλίας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, αλλά και με την αμφιβολία για το αν η χώρα θα καταφέρει να αντέξει νέες ενδεχόμενες κρίσεις στην ευρωζώνη.

Η υποβάθμιση στην πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας μπορεί να επιφέρει πολύ δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία της χώρας, αφού είναι πιθανό να ακριβύνει τον δανεισμό της από τις αγορές, την εποχή μάλιστα που το Παρίσι καλείται να στηρίξει και άλλες υπό κρίση ευρισκόμενες οικονομίες της ευρωζώνης.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Pierre Moscovici, ο οποίος σχολίασε, όπως είναι φυσικό, αυτή την εξέλιξη, δεν έδειξε ιδιαίτερα ανήσυχος και περιορίσθηκε στο να επιρρίψει τις ευθύνες στις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, υποσχόμενος παράλληλα την άμεση προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ανταγωνιστικότερη.

Θυμίζουμε, ότι και η Standard & Poor’s είχε ήδη από τις αρχές του χρόνου υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας από AAA σε AA+.

Keywords
Τυχαία Θέματα