Μείωση της κατανάλωσης… αύξηση στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων

Οριακές αυξήσεις στα εισαγόμενα προϊόντα καταγράφει η Στατιστική Υπηρεσία. Η ύφεση , η μείωση των εισαγωγών και η έλλειψη κατανάλωσης αφού τα νοικοκυριά έχουν «σφίξει το ζωνάρι» και έχουν περιορίσει τις αγορές έχει οδηγήσει όχι σε μείωση των τιμών αλλά σε μικρές αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων.

Σύμφωνα με τη στατιστική Υπηρεσία «αύξηση 2,8% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία (ΓΔΤΕ) σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο του 2012».

Είναι χαρακτηριστικό ότι την αντίστοιχη περίοδο οι αυξήσεις ήταν υπερτριπλάσιες καθώς οι Έλληνες

όπως δείχνουν τα πράγματα δεν είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν το υπερκαταναλωτικό μοντέλο . Η αύξηση ήταν 8,6% στην ίδια περίοδο μεταξύ του έτους 2011 προς το 2010.

Πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου οι τιμές μειώθηκαν. Ο Γενικός Δείκτης μειώθηκε κατά 1,8% τον Οκτώβριο του 2012, έναντι του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2011 – Οκτωβρίου 2012, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2010 – Οκτωβρίου 2011, παρουσίασε αύξηση 5,7%, έναντι αύξησης 7,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα