Νωρίς-νωρίς τα πύρινα μέτωπα φέτος

Είναι δεδομένο ότι κάθε χρόνο οι πυρκαγιές στην Ελλάδα τείνουν να γίνουν «θεσμός». Ήδη μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο ισχυρές πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, την Πελοπόννησο, το Πήλιο, τη Σκόπελο. Τα περιφερειακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας, σε πολλούς νομούς της χώρας, έχουν κάνει τις πρώτες συναντήσεις προκειμένου να λάβουν από νωρίς προληπτικά μέτρα. Από τα μέσα Μαΐου

αρχίζουν τις περιπολίες και τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με σαφή στόχο και σκοπό.

Στο μέτρο του δυνατού, ο καθένας μας οφείλει να μεριμνήσει για την προστασία από φωτιές. Η ευθύνη ξεκινά από το σπίτι, το εξοχικό ή το οικόπεδό μας και συνεχίζεται με την παρότρυνση για καθαρισμό από ξερόχορτα του γείτονα έως την άμεση ειδοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών αν πέσει κάτι στην αντίληψή μας. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να πάρουμε την τσάπα και να αποψιλώσουμε τα χόρτα που αυτή την εποχή αρχίζουν να θεριεύουν. Ή να ενημερώσουμε το δήμο που ανήκουμε, ώστε να στείλει κάποιο χορτοκοπτικό μηχάνημα σε σημεία και χώρους αποκλειστικής ευθύνης του.

Η υπευθυνότητα και η πρόληψη, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, είναι πολύ σημαντικό γεγονός, ικανό από μόνο του να περιορίσει τον αριθμό αλλά και το μέγεθος των πυρκαγιών. Τουλάχιστον θα είμαστε εντάξει με τον εαυτό μας. Γιατί η εκδήλωση μιας πυρκαγιάς αποδεικνύεται ότι δεν είναι τελικά αποτέλεσμα μόνο απροσεξίας ή ενός οικοπεδοφάγου εμπρηστή. Οι «ασύμμετρες απειλές» μας ακούγονταν ανέκδοτο κάποτε, όμως τίποτα δεν ήταν τυχαίο, όπως φαίνεται με το πέρασμα των χρόνων. Εμείς οφείλουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να διαφυλάξουμε την περιουσία μας.

Αν το σπίτι ή ο αγρός μας είναι προσωπική περιουσία, τα δάση, οι πλαγιές και τα βουνά μας είναι περιουσία της Ελλάδας. Όλων μας δηλαδή.

Keywords
Τυχαία Θέματα