Ο Μπλερ αποστομώνει τον ευρωσκεπτικισμό

Άρθρο του πρώην Πρωθυπουργού της Βρετανίας Tony Blair με τον τίτλο «η Βρετανία χρειάζεται την Ευρώπη γιατί της παρέχει εξουσία» φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», με το οποίο εκφράζονται οι απόψεις του για τον ρόλο της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ενδεχόμενο εξόδου της από αυτήν.  Ακολουθεί το άρθρο του Tony Blair μεταφρασμένο:

«Στο προσκήνιο του ερωτήματος για το νόημα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας δεν βρίσκεται πια η ελευθερία αλλά η εξουσία. Χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι τίποτα στον κόσμο.

Η Ευρώπη αναστάτωσε και δίχασε για πολλά χρόνια τη

βρετανική πολιτική. Πολιτικοί και κυβερνητικό κόμμα υποστηρίζουν ανοιχτά μια έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας ή μια ραγδαία μεταβολή των σχέσεων της χώρας με την Ε.Ε., κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στο ίδιο πρακτικό αποτέλεσμα. Και το πράττουν με ευρεία υποστήριξη του κοινού.

Η αιτία γι’ αυτόν τον εκ νέου αναζωπυρωθέντα σκεπτικισμό και την εχθρότητα δεν είναι δύσκολα εξηγήσιμη. Η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω κρίσης. Τα κατασκευαστικά λάθη του ευρώ – μια Νομισματική Ένωση που κινητοποιήθηκε από την πολιτική, αλλά βρήκε την έκφρασή της στην οικονομία – έγιναν τώρα προφανή.

Οικονομολόγοι, που βίωσαν δραστική μείωση των επιτοκίων δανεισμού κατά την είσοδο σε μια από τη  Γερμανία κυριαρχούμενη νομισματική ομάδα, πρέπει τώρα, εν μέσω της κρίσης και χωρίς την πολυτέλεια μιας δυνατότητας υποτίμησης να υιοθετήσουν ταχείες δομικές προσαρμογές.

Σήμερα η εξουσία αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο

Λόγω της κρίσης στην Ευρώπη έγιναν της μόδας οι αντιευρωπαϊκές στάσεις. Ωστόσο, η ικανότητα ηγεσίας δεν ταυτίζεται με την υποταγή σε βραχυπρόθεσμες πολιτικές τάσεις, αλλά στην επιδίωξη μακροπρόθεσμα ορθής πολιτικής. Στην πραγματικότητα, τα επιχειρήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα ισχυρότερα σε σχέση με 66 χρόνια πριν, όταν το σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή.

Όμως τα επιχειρήματα αυτά είναι διαφορετικά. Τότε κίνητρο αποτελούσε η ελευθερία, σήμερα είναι η εξουσία. Η Κίνα διαθέτει τρεις φορές μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ε.Ε. και μια οικονομία, η οποία γίνεται η μεγαλύτερη στον κόσμο. Στην Ινδία ζουν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων. Ο πληθυσμός της Ινδονησίας είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από εκείνον της πολυπληθέστερης ευρωπαϊκής χώρας και μια σειρά άλλων κρατών, όπως η Ρωσία, η Βραζιλία, το Μεξικό, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες και η Αίγυπτος, έχουν περισσότερους κατοίκους από οποιοδήποτε κράτος – μέλος της Ε.Ε.

Αυτό είναι μεγίστης σημασίας, γιατί με την παγκόσμια μετακίνηση τεχνολογίας και κεφαλαίου αυξάνεται η σημασία της σχέσης μεταξύ ΑΕΠ και αριθμού κατοίκων: Όσο μεγαλύτερος είναι ο πληθυσμός μιας χώρας, τόσο μεγαλύτερη είναι επίσης και η οικονομία της.

Η Μεγάλη Βρετανία χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ως προς τους μεγάλους συσχετισμούς: Υπέρ της Ε.Ε. συνηγορεί το γεγονός ότι τα μέλη της, όπως η Μ. Βρετανία, χρειάζονται τη σημασία της Ένωσης, ώστε να αυξήσουν την ισχύ τους στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της άμυνα

Keywords
Τυχαία Θέματα