Ο Γιούνκερ προειδοποιεί για κίνδυνο λόγω Κύπρου

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα «Kleine Zeitung», ο μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του Eurogroup και νυν πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποιεί για τον κίνδυνο που απορρέει από πιθανή χρεοκοπία της Κύπρου.

Ο Γιούνκερ αναφέρεται στην πιθανότητα μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση που δεν αναληφθεί άμεσα δράση,

αν και η κατάσταση στην ευρωζώνη πιστεύει ότι είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι έναν χρόνο νωρίτερα. Τότε πολλοί, όπως λέει, προεξοφλούσαν την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ, ενώ κάποιοι την επιθυμούσαν κιόλας.

Παρά τα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί έκτοτε, ο Γιούνκερ κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου, αυτή την φορά λόγω του χάσματος που διευρύνεται ανάμεσα στους πολίτες και την ευρωπαϊκή πολιτική. Τονίζει την ανάγκη η Ευρώπη να συνεχίσει την προσπάθεια, ώστε οι θετικές της παρεμβάσεις να γίνονται περισσότερο αντιληπτές από τους λαούς της Ευρώπης.

Τέλος, σε μια ακόμα σημαντική του επισήμανση, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αναφέρεται και στην πρόσφατη απαίτηση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για επιστροφή εξουσιών από τις Βρυξέλλες στα κράτη-μέλη. Κατά την άποψη του τέως επικεφαλής του Eurogroup, η θέση της Μεγάλης Βρετανίας δεν είναι ανεφάρμοστη, την ίδια ώρα όμως θα πρέπει να ξεκινήσει και η αντίστροφη συζήτηση, ώστε άλλες εξουσίες να μεταβιβασθούν από τα κράτη – μέλη στην Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα