Ο ΟΗΕ για τις φυσικές καταστροφές και την «πληγή» στην Ασιατική οικονομία

Το ασιατικό οικονομικό «κραχ» δεν απειλείται τόσο από την κρίση στην ευρωζώνη  και στις ΗΠΑ , όσο από τις καιρικές συνθήκες και τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που προκαλούν τα ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα.

Σεισμοί, πλημμύρες και τσουνάμι αποτελούν το βασικό εμπόδιο για την οικονομική ανάπτυξη, αφού σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη  «οι φυσικές καταστροφές έχουν προκαλέσει μέχρι σήμερα ζημιές 15,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ασία και είναι πιθανό να απειλήσουν μακροπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

“Οι οικονομικές

απώλειες είναι τεράστιες», δήλωσε ο Τζέρι Βελάσκες, επικεφαλής της Υπηρεσίας Μείωσης του Κινδύνου των Φυσικών Καταστροφών, του ΟΗΕ, στην Ασία παρά το γεγονός ότι φέτος οι φυσικές καταστροφές ήταν πολύ λιγότερες από πέρυσι.

Πέρυσι οι ζημιές  από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία και τις πλημμύρες στην Ταϊλάνδη, ήταν  214 δις δολάρια και 45 δις αντίστοιχα.

Εκτός όμως από τις οικονομικές απώλειες τεράστιο είναι το κόστος και σε ανθρώπινες ζωές. Στο πρώτο δεκάμηνο  του 2012, οι φυσικές καταστροφές στην Ασία σκότωσαν 3.103 ανθρώπους, ενώ παγκοσμίως τα θύματα  ήταν 5.469 , δηλαδή υπερδιπλάσιος αριθμός.

Οι φυσικές καταστροφές έπληξαν 64,5 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ασία σε σύγκριση με τα 87 εκατομμύρια που επλήγησαν σε παγκόσμιο επίπεδο και προκάλεσαν το 33,9% των ζημιών παγκοσμίως.

«Το γεγονός ότι η Ασία είναι ευάλωτη στις φυσικές καταστροφές πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα της μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης της ηπείρου τις τελευταίες δεκαετίες και η οποία έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στην έκθεση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού σε πλημμύρες, καταιγίδες και κατολισθήσεις», τόνισε ο Βελάσκες.

Η έκθεση της υπηρεσίας  του ΟΗΕ δε συνυπολογίζει τον αριθμό των θυμάτων και τις ζημιές που προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα, ο τυφώνας Μπόπα, εξαιτίας του οποίου έχουν βρει το θάνατο μέχρι στιγμής 714 άνθρωποι και 900 είναι αγνοούμενοι στις Φιλιππίνες.

Τρίτη στην κατάταξη μετά  την  Ιαπωνία και την Ταϊλάνδη, η Κίνα είναι η περιοχή στην οποία έχουν σημειωθεί οι περισσότερες καταστροφές εφέτος, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές 10 δις δολαρίων.

Η έκθεση του ΟΗΕ αποτελεί καμπανάκι προς τις κυβερνήσεις των ασιατικών χωρών με στόχο να επενδύσουν στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και στην ετοιμότητα αντιμετώπισης των καταστροφών.

“Αρχίζουμε να βλέπουμε καθαρά μια εικόνα της Ασίας στην οποία οι φυσικές καταστροφές δεν είναι απλά ένα στιγμιαίο φαινόμενο, αλλά είναι πιθανό να βλάψουν συστηματικά την ανάπτυξη της περιοχής», δήλωσε ο Βίνοντ Τόμας, ανώτερο στέλεχος της Asian Development Bank.

Keywords
Τυχαία Θέματα