Ο Σόιμπλε ψάχνει εναγωνίως 5-6 δισ. ευρώ

Όπως μεταδίδει η «Rheinische Post» επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble, προσπαθεί εναγωνίως να εξοικονομήσει 5-6 δισ. ευρώ, ώστε να επιτύχει την δομική ισοσκέλιση του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

«Αν θέλουμε να επιτύχουμε το επονομαζόμενο δομικό μηδέν το 2014, θα πρέπει να κλείσουμε ένα κενό περίπου 5 δισ. ευρώ», δήλωσε στην εφημερίδα ο Αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του CDU/CSU, Michael Meister, ο οποίος προσέθεσε ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν μόνο μέσω της περαιτέρω περικοπής δαπανών.

Η δομική ισοσκέλιση του προϋπολογισμού

είχε τεθεί ως στόχος από τα κυβερνητικά κόμματα ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου, τα οποία αποφάσισαν να επιδιώξουν αυτό το δημοσιονομικό επίτευγμα από το 2014 και όχι από το 2016, όπως επιτάσσεται από το γερμανικό Σύνταγμα. Ως μέσο είχε προκριθεί η γενική περικοπή δαπανών με κύριο πληγέντα το υπουργείο υγείας, αλλά, όπως ομολογεί και ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του CDU/CSU σε δημοσιονομικά θέματα, Norbert Barthle, θα απαιτηθεί περισσότερη ακόμα δημοσιονομική πειθαρχία, αφού η εφημερίδα αναφέρει ότι το όφελος από το «μαχαίρι» στις «δαπάνες υγείας» δεν θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Ο … πολυμήχανος κύριος Wolfgang Schäuble, φαίνεται να έχει ήδη βρει την λύση: αύξηση στους φόρους στα (στριφτά) τσιγάρα. Η φορολογική αύξηση ωστόσο, που αποτελεί τον κορμό του πακέτου λιτότητας που σχεδιάζει ο Υπουργός Οικονομικών, αναμένεται να απασχολήσει το νέο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, δηλ. εκείνο που θα συγκροτηθεί μετά από τις εκλογές του επόμενου Σεπτεμβρίου. Για ευνόητους λόγους…

Το γεγονός πάντως είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και επωφελούμενη του ευνοϊκού οικονομικού περιβάλλοντος, αναμένεται να συμμορφωθεί πλήρως και πρόωρα, στις επιταγές του Ομοσπονδιακού Συντάγματος, το οποίο προβλέπει την δραστική μείωση του δανεισμού για την Κεντρική Κυβέρνηση από το 2016. Για ορισμένα υπερχρεωμένα κρατίδια, τα οποία υποχρεούνται συνταγματικά να εκμηδενίσουν τον δανεισμό τους από το 2020, τα πράγματα είναι όμως ελαφρώς πιο περίπλοκα.

Keywords
Αναζητήσεις
schaeuble wolfgang 1990, schäuble 1990
Τυχαία Θέματα