Ο Σόιμπλε θέλει προσωρινή τραπεζική ενοποίηση

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble, ασκεί πίεση ως προς την εφαρμογή της τραπεζικής ενοποίησης και απαιτεί μεταβατική-προσωρινή λύση, ώστε οι προβληματικές τράπεζες να μπορούν να εκκαθαρίζονται ταχύτερα. Όπως γράφει στους «Financial Times», η Ε.Ε. θα πρέπει να παρέμβει άμεσα.

Η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι αδύνατη χωρίς αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, όπως ισχυρίζεται. Δεδομένου του χρόνου που απαιτείται για τη νομοθετική αυτή παρέμβαση

και την επικύρωσή της από τα κοινοβούλια και τους λαούς των κρατών – μελών, απαιτείται η εξεύρεση μεταβατικής λύσης, δηλ. η δημιουργία ενός είδους δικτύου εθνικών εποπτικών αρχών.

Κάτι τέτοιο προτείνεται από τον Wolfgang Schäuble, ο οποίος αρθρογραφεί στη βρετανική εφημερίδα συστήνοντας το σχέδιο του που περιέχει δύο βήματα. Στόχος είναι η αγορά χρόνου, ώστε να ολοκληρωθεί η νομική βάση του για την υιοθέτηση «μιας πραγματικά ευρωπαϊκής και υπερεθνικής τραπεζικής ένωσης με ισχυρές, κεντρικές Αρχές, οι οποίες πιθανώς θα καλύπτουν το σύνολο της εσωτερικής αγοράς».

Σε λίγες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο για την κεντρική Αρχή εκκαθάρισης, τον δεύτερο πυλώνα τις τραπεζικής ένωσης. Ο Γερμανός Υπουργός φροντίζει, όπως σχολιάζει το Spiegel, να αμφισβητήσει αυτές τις προτάσεις πριν καν δημοσιοποιηθούν:

«Η ΕΕ δεν έχει καμία δυνατότητα να επιβάλλει τις αποφάσεις της με κυρώσεις», προειδοποιεί ο Schäuble, τονίζοντας έτσι το ατελέσφορο των ρυθμίσεων, λόγω των περιορισμών των υφιστάμενων ευρωπαϊκών συνθηκών.

Η Κομισιόν σχεδιάζει την αποτροπή του ενδεχόμενου να διατηρούνται τράπεζες με «τεχνητές αναπνοές» στη ζωή από τις κυβερνήσεις των κρατών, στα οποία εδρεύουν. Επιπλέον, δρομολογείται και η καλύτερη προστασία των καταθετών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, σε αντίθεση με τον ισχυρό άντρα της γερμανικής πολιτικής, τόσο η Κομισιόν όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι της άποψης ότι δεν χρειάζεται αλλαγή των συνθηκών, προκειμένου να κλείσουν προβληματικές τράπεζες με πρωτοβουλία μιας κεντρικής τραπεζικής εποπτικής Αρχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα