Ο Στουρνάρας, η τρόικα, ένα “λάθος” και… το μέλλον

Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, και η έναρξη των διαπραγματεύσεων με τον Γιάννη Στουρνάρα, χαρτογραφούνται αυτή τη φορά σε τελείως διαφορετικό πλαίσιο σε σχέση με τις προηγούμενες.

Ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει το πρωί συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών, σε μια πρώτη αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι συζητήσεις ωστόσο έχουν ένα αγκάθι και μια

σκιά:

Το “αγκάθι” αφορά φυσικά στη δέσμευση της κυβέρνησης για άμεσες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, το πρώτο κύμα των οποίων θα πρέπει να έχει ονοματεπώνυμο ως το τέλος του Ιουνίου.

Η “σκιά” δεν είναι άλλη από την πρόσφατη παραδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για “λάθος” στο ελληνικό πρόγραμμα, τις αρνητικές συνέπειες του οποίου πληρώνει η ελληνική οικονομία, και φυσικά η ελληνική κοινωνία.

Από το υπουργείο Οικονομικών εκπορεύεται αισιοδοξία ότι ο νέος έλεγχος της τρόικας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιουνίου, την παραμονή δηλαδή της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όταν και το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού ΕSM, που θα συνεπάγεται αυτομάτως την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από τις σημερινές επαφές του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας θα διαφανεί και το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια για να θέσει η κυβέρνηση μια νέα ατζέντα στις σχέσεις της με τους εκπροσώπους των δανειστών, μετά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε η παραδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για “λάθος”.

Keywords
Τυχαία Θέματα