Ο Τσαρούχης (μας) αποκαλύπτεται ξανά

Ένα μίνι αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’30, στον διακεκριμένο ζωγράφο και στοχαστή Γιάννη Τσαρούχη, έργα του οποίου εκπροσωπούν τη λαϊκή μας παράδοση και κληρονομιά, φιλοξενεί το μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Γκάζι). Μετά την μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη που είχε οργανώσει το μουσείο Μπενάκη το 2009 και είχε σημειώσει μεγάλη προσέλευση και επιτυχία, τη σκυτάλη σήμερα παίρνει μια μικρότερης εμβέλειας εικαστική πρόταση που φέρει τον τίτλο «Γιάννης Τσαρούχης: Μελέτες για 17 θέματα». Την αυλαία της ανοίγει

στις 7 Δεκεμβρίου.

Μέσα από σχέδια και ολοκληρωμένα ζωγραφικά έργα, η έκθεση καθρεφτίζει την δημιουργική διαδικασία που ακολουθούσε ο ζωγράφος, προκειμένου να προσεγγίσει σημαντικά θέματα που τον απασχόλησαν καθόλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας. Για πρώτη φορά το κοινό καλείται να γνωρίσει το πολύπλευρο έργο του, μέσα από σπουδές και παραλλαγές, ανέκδοτες φωτογραφίες και πρωτότυπο αρχειακό υλικό, προερχόμενο από τις συλλογές του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη.

Με άξονες τις αντιπροσωπευτικές σειρές των δημιουργιών του, όπως  ”οι Εποχές”,  ”οι Ναύτες”, “ο Άγιος Σεβαστιανός”, “οι Μήνες”  και “οι Λουόμενοι”, η έκθεση επιχειρεί να καταγράψει τα διαφορετικά στάδια της πνευματικής και καλλιτεχνικής του εργασίας, από τα νεανικά του χρόνια έως την ωριμότητά του .
Την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2013, επιμελήθηκε η πρόεδρος του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, Νίκη Γρυπάρη, ενώ τον σχεδιασμό της ανέλαβα η Λίλη Πεζανού.

Keywords
Τυχαία Θέματα