Ο Τζεμπ Μπους τα βάζει με το Tea Party

Twitter @EmOikonomidis

Πριν από μερικά χρόνια, κανείς στην Αμερική δεν τολμούσε να διανοηθεί ότι τα πιο φιλελευθέρα και μετριοπαθή μυαλά των Ρεπουμπλικανών θα τολμούσαν να αναμετρηθούν ευθέως και δημοσίως με το πανίσχυρο αλλά ακραίο Tea Party.

Το Κίνημα που γιγάντωσε το αίσθημα της ανασφάλειας το οποίο ακολούθησε την 11η Σεπεμβρίου του 2001, αλλά και η οικονομική κρίση που ξέσπασε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, για να φθίνει τελικά στις μέρες μας, και

να φαντάζει περισσότερο γραφικό παρά επικίνδυνο πλέον.

Στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, το Tea Party ήταν ένα διαρκές αγκάθι στη στρατηγική του Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος προσπαθούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη και τη στήριξη της παραδοσιακής βάσης των Ρεπουμπλικανών, ώστε να επιχειρήσει στη συνέχεια να αποσπάσει ένα κρίσιμο 2%-3% από τον μεσαίο χώρο, και να… προσπεράσει τον Μπαράκ Ομπάμα στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Η νίκη του Μπαράκ Ομπάμα ήταν μια νίκη (συνολικά) της μετριοπάθειας απέναντι στα άκρα, και σήμερα το Tea Party αντιμετωπίζει υπαρκτό πρόβλημα να πείσει. Πόσο μάλλον, να τρομάξει, όπως το έκανε παλιά.

Κάπως έτσι, “εκλεκτοί” και “ιέρειες” του Κινήματος, όπως ο Ρικ Πέρι, η Σάρα Πέιλιν και η Μισέλ Μπάκμαν δεν έχουν αντικειμενικά σοβαρές πιθανότητες να κερδίσουν το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει της αναμέτρησης του 2016.

Και, κάπως έτσι επίσης, μετριοπαθείς φωνές όπως του Μάρκο Ρούμπιο, του Ρον Πολ, και περισσότερο από όλους του Κυβερνήτη του Νιού Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να ακουστούν… όσο πρέπει.

Τελευταίο, και πολύ ηχηρό παράδειγμα ρητορικού “μαστιγώματος” του Tea Party ήταν το γάντι που τους πέταξε ο Τζεμπ Μπους, υπερασπιζόμενος δημοσίως τα εκπαιδευτικά κριτήρια για τη μέση αμερικανική οικογένεια. Δείχνοντας ξεκάθαρα ότι το GOP είναι έτοιμο να τα βάλει με τη… μάστιγα των ακραίων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο… σωστός γιος του πρεσβύτερου Μπους που έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ, αποτελεί μέχρι και σήμερα τον εκλεκτό των χορηγών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που θα έδιναν τα ρέστα τους για να τον δουν να είναι υποψήφιος για την Προεδρία το 2016. Ειδικά αν απέναντί του βρίσκεται η Χίλαρι Κλίντον.

Keywords
Τυχαία Θέματα