Ο ζωγραφικός καμβάς της Όπυς Ζούνη

Γεωμετρικά σχήματα, εκρηκτικά χρώματα, πολλαπλές αντανακλάσεις του φωτός και αρμονική διάθεση συνθέτουν τον ζωγραφικό καμβά της Όπυς Ζούνη. «Η τέχνη είναι τόλμη, ένας διαρκής αγώνας για να ξεπερνάς τα όρια του εαυτού σου» είχε πει η καταξιωμένη καλλιτέχνης, που απεβίωσε το 2008. Το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206), τιμώντας το έργο της Όπυς Ζούνη πραγματοποιεί ένα αφιέρωμα στην ΄΄ελληνική φωνή της γεωμετρικής

τέχνης΄΄, φιλοξενώντας τις «τελευταίες πινελιές» της. Η έκθεση περιλαμβάνει 24 έργα ποικίλλων διαστάσεων, που φιλοτέχνησε το 2008. Επιπλέον εκτίθενται τέσσερις δημιουργίες της προγενέστερων ετών.

Η σπουδαία εικαστικός κατάφερε να διαγράψει μια ξεχωριστή καλλιτεχνική πορεία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς δημιούργησε το δικό της ιδίωμα γεωμετρικής αφαίρεσης, με σταθμούς τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τις κατασκευές.

Η Κατερίνα Κοσκινά, ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος σημειώνει προλογίζοντας την έκθεση: «Η Όπυ Ζούνη είναι μια γυναίκα καλλιτέχνης. Τα έργα της αντανακλούν όχι μόνο τη σκέψη της, αλλά και το συναίσθημά της. Η ίδια αγαπούσε τον κόσμο, τη φύση. Η αυστηρή λογική της φόρμας προέκυπτε για αυτήν φυσικά από τον πραγματικό, τον εξωτερικό κόσμο. Τη «συμπλήρωσε» με τη ζεστασιά και τη φωτεινότητα του χρώματος, που πηγάζουν από τον εσωτερικό, ψυχικό κόσμο της δημιουργού και που παραπέμπουν, ακαθόριστα, σε κάτι που θυμίζει την ελεύθερη ιμπρεσιονιστική χρωματική πανδαισία ή την εξπρεσιονιστική χειρονομιακή αποτύπωση ενός έντονου συναισθήματος».

Η Όπυ Ζούνη γεννήθηκε στο Κάιρο το 1941 και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, το 1963. Ξεκίνησε τις σπουδές της στη ζωγραφική, την κεραμική και τη φωτογραφία στο αμερικανικό κολέγιο του Καΐρου και τις συνέχισε στην Ελλάδα, στην ανώτατη σχολή καλών τεχνών, εμπλουτίζοντας τις με τη σκηνογραφία και τη διακόσμηση. Μεταξύ των καθηγητών της συγκαταλέγονται ο Γιάννης Μόραλης ο Γιώργος Μαυροΐδης και ο Βασίλης Βασιλειάδης. Πραγματοποίησε τις πρώτες της εκθέσεις στο Κάιρο και στη Γαλλία, ενώ ακολούθησαν πάνω από 70 ατομικές δουλειές και 450 συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις και σε διεθνείς Μπιενάλε. Έργα της βρίσκονται σε μουσεία, πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Ελβετία, Βέλγιο, Γαλλία, ΗΠΑ κ.α. Η έκθεση στο ίδρυμα Κακογιάννη θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα