Οι κλασικές ταινίες του Λαμορίς

Με φόντο τους δρόμους του Παρισιού αλλά και τα τοπία της Νότιας Γαλλίας εκτυλίσσονται οι δύο κλασικές ταινίες του Αλμπέρ Λαμορίς που προβάλλονται έως τις τις 6 Ιανουαρίου στην ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μ.Αλεξάνδρου 134-136). Ο λόγος για τα αριστουργήματα της δεκαετίες του ΄50 «το κόκκινο μπαλκόνι» και «το άσπρο άλογο». Ο Πασκάλ Λαμορίς, γιος του σκηνοθέτη και πρωταγωνιστής στο «κόκκινο μπαλόνι» έχει δηλώσει: «Αποκατέστησα τις κόπιες στην αρχική τους υπέροχη εκδοχή ως φόρο τιμής

στον πατέρα μου, ο οποίος ήταν ποιητής, φίλος, σύντροφος και στοργικός γονιός. Παρακολουθώντας τις παλιές εικόνες ένοιωσα πως ταξίδευα στο χρόνο. Μερικά πράγματα παραμένουν ακόμα και σήμερα ίδια, όπως τα αισθήματα, η αγάπη και ανάγκη για την ανεξαρτησία. Η επιστροφή στη χάρη που εκπέμπουν αυτές οι ταινίες είναι η πιο ξεκάθαρη εικόνα που έχω από τις χαρές των παιδικών μου χρόνων». Ένα κόκκινο μπαλόνι ακολουθεί ένα αγοράκι στους δρόμους του Παρισιού, δημιουργώντας ένα παράξενο ζευγάρι, που μπλέκει σε διάφορες περιπέτειες. Αυτό είναι το περιεχόμενο που πραγματεύεται η ταινία του 1956 «το κόκκινο μπαλόνι», μία αλληγορία για την δύναμη της αγάπης και της φιλίας. Το φιλμ έχει αποσπάσει το χρυσό φοίνικα στις Κάννες, όσκαρ σεναρίου και βραβείο Louis Delluc.
Το «άσπρο άλογο», έργο του 1953, διαδραματίζεται στη λιμνοθάλασσα της Καμάργκ, στη νότιο Γαλλία και παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό άσπρο άλογο που ηγείται μιας άγριας αγέλης και που δεν αφήνει κανέναν άνθρωπο να την πλησιάσει. Το άσπρο άλογο, χωρίς να χάσει ίχνος από την υπερηφάνεια του, επιτρέπει μόνο στον μικρό ψαρά, Φολκό, να το δαμάσει και να ανέβει στη ράχη του. Έτσι ξεκινά μια υπέροχη φιλία ανάμεσα στο αγόρι και το όμορφο άγριο άλογο. Η εν λόγω ταινία έχεις κερδίσει το μεγάλο βραβείο της επιτροπής στις Κάννες αλλά και το βραβείο Jean Vigo. Οι προβολές γίνονται καθημερινά στις 11 το πρωϊ με τιμή εισόδου 4 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα