Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του Μουσείου Rijksmuseum

Δέκα χρόνια κράτησε η διαδικασία ανακαίνισης του Μουσείου Rijksmuseum. Σε λίγες μέρες, στις 13 Απριλίου συγκεκριμένα, η βασίλισσα Βεατρίκη θα εγκαινιάσει ένα μουσείο με μεγάλη ιστορία και αξία για την Ολλανδία.

Το Rijksmuseum είναι ένα εθνικό μουσείο αφιερωμένο στις τέχνες και βρίσκεται στο Άμστερνταμ. Για την ακρίβεια, η έδρα του ήταν αρχικά στη Χάγη αλλά μεταφέρθηκε το 1808 όπου και έχει παραμείνει μέχρι σήμερα. Η ανακαίνιση βγήκε εκτός προγραμματισμού κατά πέντε χρόνια. Υπήρξαν προβλήματα που καθυστέρησαν τη διαδικασία –όπως οι πλημμύρες- και συνεπώς δαπανήθηκε

μεγαλύτερο χρηματικό πόσο από αυτό που είχε προβλεφθεί.

Σήμερα, όλα είναι έτοιμα και το Μουσείο είναι έτοιμο να ανοίξει και πάλι τις πύλες του στο φιλότεχνο κοινό. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην ιστορία της τέχνης από το Μεσαίωνα ως τον 20ο αιώνα. Είναι η πρώτη φορά που ένα εθνικό μουσείο κάνει τόσο μεγάλες αλλαγές τόσο στην κτιριακή υποδομή όσο και στην παρουσίαση της συλλογής του. Ο γενικός διευθυντής Wim Pijbes υπόσχεται πως το Μουσείο δε θα σταματήσει να αλλάζει και να προσαρμόζεται στην εποχή. Ισχυρίζεται ότι θα συνεχίσει να γοητεύει τους λάτρεις της ιστορίας και της τέχνης και δε θα παραλείψει να διοργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα, θέλοντας να έχει ενεργό ρόλο στην κοινωνία.

Πάνω από 8.000 αντικείμενα υπάρχουν στη συλλογή του Rijksmuseum, εκτεθειμένα στις 80 αίθουσες του κτιρίου, προβάλλοντας την ιστορία της χώρας. Στόχος είναι να προσελκύσει 2 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, μιας και πριν την ανακαίνιση ο μέσος όρος ήταν 1 εκατομμύριο. Στο Μουσείο υπάρχει εστιατόριο, καφετέρια, κατάστημα, βιβλιοθήκη και φυσικά ένας υπέροχος κήπος που το πλαισιώνει. Το συνολικό ποσό που χρησιμοποιήθηκε για την αποκατάσταση έφτασε τα 375 εκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών.

Κάθε σημείο έχει αξιοποιηθεί με ιδιαίτερη προσοχή. Ο συνδυασμός κλασσικού και μοντέρνου στοιχείου έγινε με σωστό τρόπο, με τη βοήθεια σημαντικών αρχιτεκτόνων και συμβούλων από όλο τον κόσμο. Ο βραβευμένος, Βρετανός καλλιτέχνης Richard Wright διακόσμησε κάποιες από τις οροφές με 50.000 αστέρια ζωγραφισμένα στο χέρι. Επίσης, δημιουργήθηκε μια καινούρια είσοδος μεγάλου ύψους η οποία πλημμυρίζει με φυσικό φως λόγω της γυάλινης οροφής της.

Αριστουργήματα σπουδαίων ζωγράφων θα περιέχονται στην έκθεση που σηματοδοτεί και μια νέα εποχή για το Μουσείο. Έργα του Vincent van Gogh, του Johannes Vermeer και άλλων καλλιτεχνών συμπληρώνουν το θησαυρό του Rijksmuseum. Το μεγάλο «αστέρι» δε, το “Night Watch” του Rembrandt, επιστρέφει στην αρχική του, περίοπτη θέση.

Η βασίλισσα θα είναι αυτή που θα παρουσιάσει την τελετή έναρξης το Σάββατο της 13ης Απριλίου. Νωρίτερα, θα έχει την τιμή να παρακολουθήσει ιδιωτική ξενάγηση ενώ θα δοθεί και συναυλία μόνο για εκείνη από Ολλανδούς καλλιτέχνες. Αργότερα, θα καθοδηγήσει την τελετή έναρξης και θα περπατήσει στο πορτοκαλί χαλί που έχει στρωθεί για να κατευθύνει τους επισκέπτες. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη για τη μέρα των εγκαινίων ενώ το Μουσείο θα μείνει ανοιχτό ως τα μεσάνυχτα προκειμένου να το εξερευνήσουν όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα