Το αλαλούμ με τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank

Η αίσθηση ότι η τρόικα αποφασίζει για τις οικονομικές συμφωνίες και τις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις της χώρας, είναι διάχυτη από την έκβαση της υπόθεσης συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank. Ο «φόβος» από την δύναμη της υπό ίδρυση «υπερτράπεζας» παρουσιάζεται σαν η αιτία του ναυαγίου, ενώ καταλογίζονται (έμμεσα) ευθύνες στη διοίκηση της ΕΤΕ

για ελλειπή προετοιμασία. Την ίδια ώρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε εντολή για έρευνα κερδοσκοπικών μηχανισμών που φαίνεται να αναπτύχθηκαν τις τελευταίες μέρες, ενώ τη δυσαρέσκειά του εκφράζει για την ακύρωση της συγχώνευσης και ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου (ΣΕΔ).

Τα σενάρια που κυκλοφορούν κάνουν λόγο, εδώ και καιρό, για ενδιαφέρον της Deutsche Bank στο νέο, υπό-σύνθεση, μετοχικό κομμάτι της Εθνικής Τράπεζας, μετά βέβαια και από την νέα, αναμενόμενη, ανακεφαλαιοποίηση. Η αγορά, ή η εμπλοκή σε μια πολύ μεγαλύτερη τράπεζα, που θα προέκυπτε από τη συμφωνία ΕΤΕ-Eurobank, θα ήταν πολύ πιο δύσκολη. Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός, δεν επιδιώκει απλά να κατέβει και να παίξει ένα παιχνίδι με εμπορικούς όρους, όπως οι δύο γαλλικοί τραπεζικοί όμιλοι, που χρειάστηκε να τοποθετήσουν και ίδια κεφάλαια. Οι Γερμανοί έχουν ξεκάθαρο στόχο τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, όπως αυτό διαμορφωθεί (με την ύπαρξη 3-4 τραπεζικών ιδρυμάτων), και τη μετοχική τους συμμετοχή στο μεγαλύτερο «μαγαζί» από αυτά. Όπως είναι η Εθνική Τράπεζα.

Είναι δεδομένη, άλλωστε, η επιλογή της Άνγκελα Μέρκελ της ανάληψης από την KfW Bankengruppe (Kreditanstalt für Wiederaufbau) – κάτι σαν την ελληνική ΕΤΒΑ – πρωταγωνιστικού ρόλου ως μοχλός για την ανάπτυξη της επόμενης ημέρας στη χειμαζόμενη Ελλάδα. Η ύπαρξη ενός ελληνικού εταίρου θα διευκόλυνε περισσότερο τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης, αρκεί βέβαια να υπήρχε δεδομένη, και εκεί, η γερμανική παρουσία. Κάτι δηλαδή που θα συμβεί με τη ενδεχόμενη συμμετοχή της Deutsche Bank στην διοίκηση της Εθνικής.

Παρότι φέρεται το ζήτημα της συγχώνευσης να μην έχει κλείσει, τα παιχνίδια που για ακόμη μία φορά παίζονται στην πλάτη του ελληνικού λαού είναι πολλά και μεγάλα. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνεται με τα δανεικά που επιφορτίζονται οι πολίτες. Με τις καταθέσεις, τα δάνεια και τις προσωπικές περιουσίες τους. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Τα πειράματα έγιναν, στους «κουμπάρους» μας, και κορυφαία στελέχη της Ευρώπης δεν διστάζουν να δηλώσουν πως θα ξαναγίνουν αν τα μνημόνια δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα – Όλι Ρεν (…τί ανακάλυψη!), ή αν κριθεί ξανά απαραίτητο – Γερούν Νταϊσελμπλουμ.

Τα συμπεράσματα δικά σας!

Keywords
Τυχαία Θέματα