Περισσότερο μορφωμένες γυναίκες, λιγότερο… πεινασμένα παιδιά

Σύμφωνα με την «Liberation», έρευνα που δημοσίευσε τη Δευτέρα ο Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το Δικαίωμα στην Τροφή, Olivier De Schutter, αποδεικνύει ότι όσο περισσότερες γυναίκες είναι μορφωμένες και έχουν επίγνωση των δικαιωμάτων τους, τόσο λιγότερα παιδιά πεινούν.

«Η κοινή χρήση της δύναμης με τις γυναίκες είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την μάχη εναντίον της πείνας και του υποσιτισμού και επίσης είναι το πιο αποτελεσματικό βήμα προς την πραγματοποίηση του δικαιώματος στην τροφή», υποδεικνύει ο Olivier De Schutter.

«Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πιθανότητες επιβίωσης

ενός παιδιού αυξάνονται κατά 20% από τη στιγμή που η μητέρα ελέγχει τον προϋπολογισμό της οικογένειας», σημειώνει ο ειδικός, ενώ η μισή πρόοδος που έχει σημειωθεί στην μάχη κατά του υποσιτισμού μπορεί να αποδοθεί στην βελτίωση της κατάστασης των γυναικών.

«Η βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης των γυναικών και, επομένως, και των οικονομικών τους προοπτικών συνιστά έναν αποφασιστικό παράγοντα για την διατροφική ασφάλεια», προστίθεται.

Παράλληλα, ο Ειδικός Εισηγητής απαιτεί να διατυπωθεί «χωρίς καθυστέρηση η υποχρέωση των κρατών να αφαιρέσουν από την νομοθεσία τους όλες τις διατάξεις που προκαλούν διακρίσεις και να παλέψουν κατά αυτών των διακρίσεων» τόσο στο επίπεδο των νόμων όσο και των τοπικών και κοινωνικών συνηθειών.

Ο λόγος είναι ότι αυτές οι διακρίσεις λειτουργούν υπέρ «της ανισότητας στην πρόσβαση στους παραγωγικούς πόρους», καθώς και της ανισότητας στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην εργασία.

Keywords
Αναζητήσεις
παιδια πεινασμενα
Τυχαία Θέματα