Σε δύο χρόνια έφθασαν στην Ελλάδα 111 τόνοι αλογίσιου κρέατος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για τα οποία ενημερώνεται η Βουλή με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμου Χαρακόπουλου, οι ποσότητες κρέατος αλόγου που έφθασαν στην Ελλάδα, κατά τα έτη 2011 και 2012, ανήλθαν σε 111 τόνους!

Συγκεκριμένα, κατά το 2011 έφτασαν στην Ελλάδα 37 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 35 τόνοι από

τη Ρουμανία και 2 τόνοι από την Ισπανία. Κατά το 2012, έφτασαν στη χώρα 74,2 τόνοι κρέατος αλόγου, εκ των οποίων οι 24 τόνοι από την Ισπανία, 15,9 τόνοι από τη Ρουμανία και 34,3 τόνοι από τη Βουλγαρία.

Από τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων, για παρουσία DNA αλόγου σε δείγματα τροφίμων, που διενεργήθηκαν με τη μέθοδο Real Time- PCR, απεστάλησαν στα εργαστήρια περίπου 200 δείγματα, εκ των οποίων τα 12 βρέθηκαν θετικά. Τα στοιχεία αυτά, διαβιβάστηκαν στην Βουλή στα μέσα Μαρτίου μετά από ερωτήσεις βουλευτών για τους ελέγχους στα τρόφιμα.

Προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις που εντοπίστηκε DNA αλόγου, έχει ζητηθεί η εισαγγελική και αστυνομική συνδρομή για την προσαγωγή των υπευθύνων, καθώς επίσης και η διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων στις επιχειρήσεις τους.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο, ζητήθηκε από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες η άμεση εφαρμογή ελέγχων όχι μόνο στο βόειο κρέας, αλλά και σε τρόφιμα που έχουν σημανθεί ως περιέχοντα βόειο κρέας (κιμάς, προϊόντα κρέατος, παρασκευάσματα κρέατος).

Ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα εργαστηριακών ελέγχων σχετικά με τη γνησιότητα/αυθεντικότητα προϊόντων που περιέχουν βόειο κρέας σε όλο το μήκος της διατροφικής αλυσίδας, σε συνέχεια και σχετικής σύστασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα