Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Χρυσή Αυγή μπορεί να απαγορευτεί

Με έκθεση του η οποία θα δημοσιευθεί την Τρίτη, ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς , διαπιστώνει άμεση σύνδεση αρκετών κρουσμάτων ρατσιστικής βίας και εγκλημάτων μίσους με την Χρυσή Αυγή και σημειώνει πως «η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή μπορεί να απαγορευθεί».

Ο κ. Μούιζνιεκς,

κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στη χώρα, από τις 28 Ιανουαρίου έως και την 1η Φερβρουαρίου του 2013, διαπίστωσε ότι αρκετά από τα κρούσματα ρατσιστικής βίας και εγκλημάτων μίσους, συνδέονται με μέλη, υποστηρικτές, αλλά και βουλευτές του νεοναζιστικού, όπως το χαρακτηρίζει, πολιτικού κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ, στην έκθεση ο επίτροπος Μούιζνιεκς υπογραμμίζει ότι «η Διεθνής Σύμβαση για την Κατάργηση Κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που έχουν επικυρωθεί και έχουν υπερνομοθετική ισχύ στην Ελλάδα,κάνουν δυνατή την επιβολή αποτρεπτικών, ποινικών και άλλων κυρώσεων και περιορισμών στις δραστηριότητες ατόμων που υποστηρίζουν και εμπλέκονται σε υποθέσεις ρατσιστικών και άλλων εγκλημάτων μίσους».

Το ίδιο ισχύει και για τέτοιου είδους δραστηριότητες πολιτικών οργανώσεων, περιλαμβανομένων των κομμάτων, στις οποίες είναι δυνατό να επιβληθούν αποτελεσματικές κυρώσεις ή και απαγόρευση, αν χρειαστεί, όπως επισημαίνει.

Ο επίτροπος εκφράζει τη λύπη του γιατί η ρητορική που στιγματίζει μετανάστες χρησιμοποιείται ευρέως στην ελληνική πολιτική και σχολιάζει πως τα μέτρα ελέγχου της μετανάστευσης οδήγησαν σε μεγαλύτερο στιγματισμό των μεταναστών. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι «ακόμη και η υπάρχουσα ελληνική νομοθεσία, παρόλο που δεν έχει εφαρμοστεί επαρκώς ή δεν έχει εφαρμοστεί καθόλου ως τώρα, έχει τη δυνατότητα να καταστείλει και να αποτρέψει εκδηλώσεις ρατσιστικών και άλλων μορφών διάκρισης, από άτομα και πολιτικές οργανώσεις».

Στην έκθεση, ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες αναφορές κακομεταχείρισης, περιλαμβανομένων και βασανιστηρίων, που διαπράττουν όργανα επιβολής του νόμου, κυρίως εναντίον μεταναστών και Ρομά. Σοβαρή ανησυχία προκαλεί στον επίτροπο η χρησιμοποίηση της πρακτικής του «εθνοτικού προφίλ» από την ελληνική αστυνομία και υπογραμμίζει ότι τα όργανα επιβολής του νόμου, που ενεργούν με ρατσιστικά κίνητρα ή εναντίον των δημοκρατικών αρχών, πρέπει να τιμωρούνται και να απομακρύνονται από τη θέση τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα