Τα μπαλέτα Μπολσόι και τα… σκάνδαλά τους

Διαμάχες, απειλές, αποχωρήσεις. Δυσάρεστα γεγονότα διαδραματίζονται εδώ και δεκαετίες στο Bolshoi Ballet (Μπολσόι) με κοινό παρονομαστή τον ανταγωνισμό. Η καλλιτεχνική διαδρομή του θρυλικού μπαλέτου της Ρωσίας εκτός από σημαντικές επιτυχίες, είναι γνωστή και για τα σκάνδαλα της.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση ήταν η ακραία επίθεση στον Sergei Filin. Ξεκίνησε ως χορευτής το 1988, διακρίθηκε και βραβεύτηκε διεθνώς και το 2011 πήρε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Μπαλέτου. Η είδηδη αυτή φαίνεται πως δεν είχε μαζική αποδοχή. Τον προηγούμενο Νοέμβρη δε,

μία ηγετική προσωπικότητα στο χώρο του πολιτισμού της Μόσχας, δημοσίευσε μια επιστολή στην οποία προέτρεπε το γενικό διευθυντή του Μπαλέτου να απολύσει τον Filin και δε δίστασε να γράψει και την πρόταση του για αντικαταστάτη! Πέραν αυτού, οι απειλές απέναντι στον Filin διαδέχονταν η μία την άλλη. Η επίθεση κορυφώθηκε όταν ένας άγνωστος με μάσκα έριξε οξύ στο πρόσωπο του με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να χάσει εντελώς την όραση του. Η αηδιαστική πράξη του θύτη σόκαρε την κοινωνία ενώ άνθρωποι εμπλεκόμενοι με τον πολιτισμό και κυρίως με το ιστορικό Μπαλέτο έσπευσαν να κάνουν δηλώσεις. Μετά από σειρά επεμβάσεων και αρκετή τύχη, ο Filin γλύτωσε την τύφλωση ωστόσο δε θα αποκατασταθεί πλήρως. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες ώστε να αποκαλύψει τον δράστη ενώ το θύμα είπε δημοσίως ότι αυτή η κίνηση ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά του και ότι σε κάποιον δεν άρεσε προφανώς η επιτυχία του ως καλλιτεχνικός διευθυντής. Τέως χορευτές και διευθυντές του Μπαλέτου αλλά και ισχυρές μορφές των τεχνών της Ρωσίας –απογοητευμένοι και οργισμένοι- ότι ήταν ένα θλιβερό παράδειγμα της πτώσης του Μπολσόι. Το κάποτε σύμβολο της αίγλης και της δόξας είναι πλέον πυρήνας διαφθοράς.

Η αναταραχή στο ιστορικό κτίριο βέβαια δε σταματά ποτέ. Η Svetlana Lunkina, διάσημη σολίστ, εγκατέλειψε τη χώρα και πήγε στον Καναδά αποφασίζοντας να μη χορέψει ως το τέλος της σεζόν. Σύμφωνα με το ρωσικό τύπο, δέχτηκε απειλές στο πλαίσιο υπόθεσης σύγκρουσης συμφερόντων στην οποία αναμιγνύεται ο σύζυγος της. Δεν είναι η πρώτη φορά ασφαλώς που κάποιο μέλος της ομάδας του Μπολσόι αποχωρεί ξαφνικά. Κατά καιρούς έχει συμβεί πολλές φορές και για ανεξήγητες αιτίες. Επίσης, σύνηθες φαινόμενο είναι οι «τρικλοποδιές» ανάμεσα στους χορευτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το ότι τοποθετούσαν γυαλιά ο ένας στις πουέντ του άλλου!

Την ώρα που ο πόλεμος συνεχίζεται στη δυναστεία του ρωσικού χορού, ο Filin υπόσχεται και «απειλεί» με τη σειρά του τους εχθρούς του ότι θα επιστρέψει και μάλιστα σύντομα στη σκηνή του Μπολσόι. Ο προβληματισμός για το μέλλον του λαμπερού Μπαλέτου είναι διάχυτος ενώ αναμένεται η επόμενη ίντριγκα που θα πυροδοτήσει την κατάσταση…

Keywords
Αναζητήσεις
μπαλέτο μπολσόι
Τυχαία Θέματα