“Τα παιδιά των Ελλήνων θα πεινάσουν”, λένε οι NYT‏

Τις δύσκολες ώρες των ελληνικών οικογενειών, που δεν έχουν να δώσουν ούτε τα απαραίτητα στα παιδιά τους, λόγω οικονομικής κρίσης, έρχεται να περιγράψει με τα πιο μελανά χρώματα, άλλο ένα δημοσίευμα των «New York Times», με τίτλο: «Όλο και περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα πεινάνε».

Το δημοσίευμα για τα υποσιτιζόμενα παιδιά στην Ελλάδα, ξεκινάει «Ως διευθυντής δημοτικού, ο Λεωνίδας Νίκας

έχει συνηθίσει να βλέπει τα παιδιά να παίζουν, να γελούν και να κάνουν όνειρα για το μέλλον. Όμως πρόσφατα έχει δει κάτι τελείως διαφορετικό, κάτι που νόμιζε πως ήταν απίθανο να συμβεί στην Ελλάδα: Παιδιά να ψάχνουν στους σκουπιδοτενεκέδες του σχολείου για φαγητό, πεινασμένους νεαρούς να ζητούν αποφάγια από τους συμμαθητές τους».

Ο κ. Νίκας μάλιστα δίνει στον δημοσιογράφο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από την οικογένεια του 11χρονου Παντελή Πετράκη από τον Πειραιά, καθώς το αγόρι πάει κάθε μέρα πεινασμένος στο σχολείο.

«Δεν έχουν τίποτα να φάνε», λέει για την οικογένεια στον δημοσιογράφο, «Οι γονείς του είναι άνεργοι και στην αρχή ντρέπονταν να παραδεχθούν την κατάστασή τους. Οι οικονομίες τους έχουν τελειώσει και ζουν για μήνες με ζυμαρικά και κέτσαπ» αποκαλύπτει ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου. «Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν περίμενα να ζήσω κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Νίκας. «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου τα παιδιά στην Ελλάδα έρχονται στο σχολείο πεινασμένα. Σήμερα, οι οικογένειες αντιμετωπίζουν δυσκολίες όχι μόνο της απασχόλησης, αλλά και της επιβίωσης».

Η ελληνική οικονομία, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, έχοντας συρρικνωθεί κατά 20% την τελευταία πενταετία. Η ανεργία υπερβαίνει το 27% και 6 στους 10 ανέργους λένε ότι αναζητούν δουλειά πάνω από ένα χρόνο τώρα. Τα «στεγνά» αυτά στατιστικά στοιχεία έχουν αλλάξει δραματικά τη ζωή της ελληνικής οικογένειας, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο πεινασμένα ή να υποσιτίζονται.

Σύμφωνα με την κ. Αθηνά Λινού, επικεφαλής του προγράμματος σίτισης της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Πρόληψις», περίπου το 10% των παιδιών στο δημοτικό και το γυμνάσιο βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της πείνας. «Στο θέμα της ανασφάλειας του φαγητού, η Ελλάδα έχει πέσει πια στο επίπεδο κάποιων αφρικανικών χωρών», υποστηρίζει.

Στο άρθρο επισημαίνεται πως στα ελληνικά σχολεία δεν παρέχονται γεύματα και τα παιδιά πρέπει να φέρουν στο σχολείο το φαγητό τους ή να το αγοράσουν από την καντίνα, όμως το κόστος είναι πλέον αβάσταχτο για οικογένειες με χαμηλό ή και μηδενικό εισόδημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα