Τι αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ισπανικές τράπεζες

Σήμερα το μεσημέρι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ενέκρινε το σχέδιο αναδιάταξης των ισπανικών τραπεζών Bankia, NCG Banco, Catalunya Banc και Banco de Valencia.

Ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joaquin Almunia, δήλωσε σχετικά ότι το σχέδιο θα έχει συνολικό κόστος 37 δισ. ευρώ, ενώ 45 δισ. ευρώ

τοξικών στοιχείων θα μεταβιβασθούν στη νέα «κακή» τράπεζα.  Περαιτέρω χαρακτήρισε την εξέλιξη ως ιδιαίτερα σημαντική στα πλαίσια της εφαρμογής του μνημονίου μεταξύ της ευρωζώνης και της Ισπανίας.

Ως αντάλλαγμα, οι τέσσερις τράπεζες θα προχωρήσουν σε μείωση χιλιάδων θέσεων εργασίας καθώς και μισθολογικού κόστους, ενώ θα τους απαγορευθεί και η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.

Ενόψει της επικείμενης ανακοίνωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η διαπραγμάτευση των μετοχών της Bankia και της Banco de Valencia είχε ανασταλεί σήμερα το πρωί από το ισπανικό χρηματιστήριο, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας De Guidos είχε σπεύσει να υποστηρίξει το σχέδιο αναδιάταξης, το οποίο, κατ’ αυτόν, θα περιορίσει το κόστος χειρισμού της τραπεζικής κρίσης από την ισπανική κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα