Το Facebook μπορεί να αλλάξει την προσωπικότητά μας!

Πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι ο χαρακτήρας μας και η προσωπικότητα μας μένουν σταθερά και δεν επηρεάζονται από τον χρόνο ή δεν αλλοιώνονται με βάση τις καθημερινές μας συνήθειες. Ωστόσο μια έρευνα, που έγινε για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, υποστηρίζει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook και το twitter επηρεάζουν την προσωπικότητα μας.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική

σελίδα του BBC, από μία ομάδα Βρετανών επιστημόνων, με τίτλο «Ταυτότητες του μέλλοντος» υπογραμμίζει ότι «οι ανθρώπινες κοινωνίες γίνονται συνεχώς λιγότερο συνεκτικές».

Οι Βρετανοί ερευνητές, υποστηρίζουν ότι η χρήση του Διαδικτύου σε συνδυασμό με τη διάδοση των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων και την εξάπλωση των κοινωνικών δικτύων και ειδικά του Facebook, θα φέρουν βαθιές αλλαγές στις κοινωνίες ολόκληρου του πλανήτη.

Η πιο σημαντική παράμετρος είναι η ανάπτυξη της «υπερσυνδεσιμότητας». Ο όρος χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες για να περιγράψει την κατάσταση κατά την οποία το άτομο «μοιράζεται» στο διαδίκτυο την πλειονότητα των προσωπικών του δεδομένων και περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του «συνδεδεμένο» στο Ίντερνετ.

Σύμφωνα με την μελέτη τα κοινωνικά δίκτυα και τα διαδικτυακά παιχνίδια αλλάζουν την άποψη του χρήστη αναφορικά με το ποιος είναι και ποιος είναι ο ρόλος του στη ζωή.

Η έρευνα επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι για την προσωπική ελευθερία και την ιδιωτικότητα μεγαλώνουν, ενώ τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού είναι όλο και πιο συχνά. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που καθόριζαν παραδοσιακά σε μεγάλο βαθμό τον κάθε άνθρωπο, όπως η καταγωγή, η θρησκεία και η εργασία, θα παίζουν στο μέλλον σαφώς μικρότερο ρόλο στην ταυτότητά του.

Ιδιαίτερα σε άτομα νεαρής ηλικίας, τα επόμενα χρόνια, ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα θα επηρεάζονται όλο και περισσότερο από τις «διαδικτυακές» επιρροές που θα λαμβάνουν σε καθημερινή βάση.

Μπορεί, το διαδίκτυο να βοηθάει τους ανθρώπους να ενημερωθούν και να βρίσκουν εύκολα ότι ψάχνουν, όμως οι άνθρωποι τείνουν να καταργούν τις διαπροσωπικές επαφές και να αρκούνται στην ηλεκτρονική κοινωνική δικτύωση, αυτό ισχύει ειδικότερα για τα άτομα πού είναι πιο ντροπαλά, μοναχικά και λιγότερο ελκυστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα