Το παρασκήνιο του “ναυαγίου” με τους Ρώσους

Με την οριστικοποίηση του ναυαγίου με τους Ρώσους για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ ξεκλείδωσε, όπως φαίνεται, και το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ενώ θα πραγματοποιήσει και ομιλίες σε πανεπιστήμια και οργανισμούς.

Αν

και στην κυβέρνηση επίσημα επιρρίπτουν τις ευθύνες για την αποχώρηση των Ρώσων στην ΕΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ανεπίσημα δεν αποκλείουν και πιέσει από την Ουάσιγκτον η οποία δεν θα ήθελε τη Μόσχα να κρατά τα ηνία στα ενεργειακά στην ανατολική μεσόγειο.

Το κενό που θα παρουσιαστεί στον απολογισμό για τις αποκρατικοποιήσεις στο τέλος του έτους πάντως και που υπολογίζεται στα 800 εκ με 1 δις αποτελεί πλέον τον μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.

Γραμμή άμυνας του οικονομικού επιτελείου θα είναι το γεγονός ότι το ναυάγιο αυτό προκλήθηκε αποκλειστικά μετά τις παρεμβάσεις των ευρωπαίων οι οποίοι και είχαν από την αρχή αντιδράσει στην εξαγορά της ΔΕΠΑ από τους Ρώσους.

Το θέμα δεν συζητήθηκε κατά την πρώτη συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο και πηγές του Υπουργείου Οικονομικών δεν θεωρούν πως στην παρούσα φάση θα τεθεί θέμα να καλυφθεί το κενό αυτό.

Θεωρούν όμως πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να πέσουν προτάσεις για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που παρουσιάζεται, με την τρόικα να ζητά για παράδειγμα την επίσπευση άλλων αποκρατικοποιήσεων που είχαν προγραμματιστεί για το 2014.

Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν καν να σκεφτούν το ενδεχόμενο να πέσουν στο τραπέζι νέα μέτρα την ώρα μάλιστα που το ναυάγιο αυτό οφείλεται σε παρεμβάσεις των ίδιων των δανειστών μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα