Το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο της Αθήνας ανοίγει τις πύλες του

Τριάντα χρόνια μετά το κλείσιμο του, το Εργοστάσιο Φωταερίου της Αθήνας, μετατρέπεται σε μουσείο και καλεί όλο τον κόσμο να το επισκεφθεί στα εγκαίνια που πραγματοποιούνται την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα με είσοδο ελεύθερη.

Το εργοστάσιο Φωταερίου στεγάζει σήμερα την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων συνδυάζοντας έτσι την παλιά με την σύγχρονη χρήση του ως χώρο πολιτισμού.

Το εργοστάσιο φωταερίου ιδρύθηκε το 1857, για να φωτίσει τους δρόμους της Αθήνας

με φωταέριο και να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων της πρωτεύουσας. Το εργοστάσιο αποτελεί δείγμα τεχνολογίας και βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, καθώς σώζεται το μεγαλύτερο μέρος των κτιριακών του εγκαταστάσεων και σχεδόν ακέραιο ένα μεγάλο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη ευκαιρία να γνωρίσουν το εργοστάσιο μέσα από αυθεντικά αντικείμενα, μηχανήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα και βιντεοπροβολές, που αναδεικνύουν τη βιομηχανική κληρονομιά και αρχαιολογία, την επιχειρηματικότητα τη εποχής, τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο και τις παλαιές και νέες μορφές ενέργειας.

Από το 1999, ο χώρος λειτουργεί με την επωνυμία «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων και αποκτά πλέον διπλή λειτουργία, ως χώρος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και ως το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα