Βενιζέλος: Θέλουμε κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας

«Το ΠΑΣΟΚ έχει σταθερές γραμμές από την πρώτη στιγμή. Κινούμαστε προτρεπτικά, υποστηρικτικά, ελεγκτικά, θέλουμε κυβέρνηση σταθερή, αξιόπιστη, αποτελεσματική, με ορίζοντα τετραετίας. Η χώρα και η κοινωνία χρειάζονται χρόνο, αλλά και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και ιδίως το ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε γενικότερες ερωτήσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε για προτάσεις νόμου

του Κινήματος που αφορούν στην Παιδεία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι χρειάζεται χρόνος για να αποδώσουν οι πολιτικές και ότι αν και το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, «από την άλλη μεριά, έχουμε άλλο επίπεδο ασφάλειας και βεβαιότητας, έχουμε απόφαση για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη χωρίς αμφισβήτηση, έχουμε πρόγραμμα».

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει αυτοδύναμη και ισότιμη και πως γι’ αυτό «χρειάζεται μια οριζόντια πανστρατιά. Πρέπει να διαμορφώσουμε τη νέα ατζέντα, που είναι η ατζέντα της ανάπτυξης, της προοπτικής και της απασχόλησης, της ανταγωνιστικότητας και της ασφάλειας», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το αν θα τεθεί στη σύσκεψη θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου, ανέφερε ότι δεν έχει διαμορφωθεί μια ατζέντα του 2013 ή του 2014 και πως σήμερα υπάρχει η ατζέντα της ημέρας και της συγκυρίας. Χαρακτηρίζοντας τον εκλογικό νόμο ως «δευτερογενές ζήτημα με τεράστια θεσμική σημασία», σημείωσε ότι αυτή η σημασία απορρέει από την ανάγκη για κυβερνητική σταθερότητα και αποφυγή της τεχνητής πόλωσης.

«Άρα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα που δεν λειτουργεί πολωτικά και με οξύτητες που είναι προσανατολισμένες σε κομματικά συμφέροντα και πρέπει η εκπροσώπηση να είναι γνήσια και να μπορεί να διαμορφωθεί κυβερνητικό σχήμα αξιόπιστο και λειτουργικό», τόνισε.

Σχετικά με το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ είπε ότι «ήταν μια επιβάρυνση που άνοιξε την πόρτα σε μια πολιτική συμφωνία, σε ένα πρόγραμμα στήριξης κολοσσιαίων διαστάσεων», ότι ο νόμος δεν προβλέπει διακοπή της παροχής ρεύματος λόγω της μη καταβολής του ειδικού τέλους και πως οποιοσδήποτε μπορεί να ζητήσει η είσπραξη του τέλους να γίνει μέσω ΔΟΥ.

«Θα έπρεπε -πριν γίνει αυτή η συζήτηση για την απόφαση του πολυμελούς Πρωτοδικείου- να έχουν διαβάσει όλοι με μεγαλύτερη προσοχή την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έχει λύσει όλα τα νομικά θέματα. Αυτή η απόφαση δεν αξιολογήθηκε όπως θα έπρεπε από την πολιτική δικαιοσύνη, δηλαδή το πολυμελές Πρωτοδικείο», ανέφερε, μεταξύ άλλων. Υπογράμμισε δε ότι αν στερηθεί το κράτος τα έσοδα του ειδικού τέλους ακινήτων, «τα έσοδα αυτά θα πρέπει να αναπληρωθούν και θα ήταν μεγάλο λάθος να γίνει αυτό με άνισο ή ετεροβαρή τρόπο, ενώ μπορεί να επιτευχθεί με λογικό, διαφανή, αναλογικό και νόμιμο τρόπο».

Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Αηδόνη σε εκδήλωση του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου, χτες στην Καλαμάτα, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αφεθεί να επιτελέσει τον θεσμικό του ρόλο, καθώς «εάν κάθε μέρα έχουμε έναν αντιπερισπασμό που κινείται σε άλλο επίπεδο, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αναδείξουμε αυτό που πρέπει να αναδείξουμε». Συμπλήρωσε δε ότι «εάν κάποιοι νομίζουν ότι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινωνίας είναι μερικά πρόσωπα και το πρόβλημα του δικού τους βηματισμού, κάνουν λάθος».

Σε ερώτηση αναφορικά με την “επιστολή” που διακινήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο διαδίκτυο και φέρεται να προέρχεται από εργαζόμενους του Κινήματος, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι ο ίδιος δεν έχει λάβει καμιά επιστολή και πως «το ότι διακινείται στο διαδίκτυο δεν σημαίνει ότι είναι έγκυρο και απηχεί τις απόψεις πραγματικών εργαζόμενων».

Ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε πως το ΠΑΣΟΚ, όπως και άλλα κόμματα, έχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, και ότι οι πόροι του είναι συγκεκριμένοι. Υπογράμμισε δε ότι γίνεται μεγάλος αγώνας για να βρεθεί λύση και πως ένας εργαζόμενος στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι όπως σε κάθε άλλη επιχείρηση, «γιατί εδώ εθελοντισμός και εργασία κάπου διασταυρώνονται» και πως ως ενεργά μέλη και στελέχη του κόμματος οι εργαζόμενοι ξέρουν τις δυσκολίες και αγωνίζονται γι αυτά που κάνουμε.

«Να δώσουμε ξανά βάση στην εκπαίδευση»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε, παράλληλα, τις προτάσεις νόμου «για το νέο λύκειο και το τεχνολογικό λύκειο» και την πρόταση νομοθετικής ρύθμισης «για υποτροφίες φοιτητών με κοινωνικά κριτήρια».

Στο πλαίσιο του προτρεπτικού ρόλου του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την κυβέρνηση, είπε ο κ. Βενιζέλος, είναι απολύτως αναγκαίο να καταθέσει η ΚΟ του Κινήματος άμεσα δύο προτάσεις νόμου που αναφέρονται στο μείζον εκπαιδευτικό πρόβλημα που είναι το Λύκειο και υπογράμμισε ότι «η αλλαγή στην εκπαίδευση συνδέεται με το εθνικό παραγωγικό μοντέλο και την εθνική ταυτότητα».

Αναφορικά με την πρόταση για το γενικό και το τεχνολογικό λύκειο, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι είναι προϊόν συστηματικής συνεργασίας σε διεπιστημονικό και διακομματικό επίπεδο, ότι βασίστηκε στα ομόφωνα πορίσματα της Επιτροπής Μπαμπινιώτη, ενώ εξήρε τη συμβολή σε αυτές τις προτάσεις της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, Ά. Διαμαντοπούλου, Εύ. Χριστοφιλοπούλου και Φ. Γεννηματά. Σημειώνοντας ότι υπήρξε τότε μεγάλη διακομματική συναίνεση για τις προτάσεις, προέτρεψε το υπουργείο Παιδείας να υιοθετήσει τις πράξεις αυτές και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση «η συζήτηση πρέπει να ολοκληρωθεί κοινοβουλευτικά το ταχύτερο δυνατό».

Η πρόταση νόμου για το τεχνολογικό λύκειο προβλέπει, μεταξύ άλλων, κατάργηση του διαχωρισμού της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και δυνατότητα για διάρκεια 3+1 ετών -με το τέταρτο έτος να είναι προαιρετικό όπως είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου- καθώς ιδρύονται Τμήματα Ειδίκευσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΤΕΕ) εντός του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος και ενταγμένα στη λειτουργία του Τεχνολογικού Λυκείου, διάρκειας ενός έτους. Επιπλέον, οι απόφοιτοι του τμήματος ΕΤΕΕ θα αποκτήσουν πτυχίο ειδικότητας επιπέδου προσόντων 3, βάσει της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας.

Όσον αφορά την πρόταση νόμου για το γενικό-νέο λύκειο, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, όπως, μεταξύ άλλων, για αναδιάταξη του περιεχομένου διδασκαλίας και του αριθμού των μαθημάτων ώστε να επιτυγχάνεται επί της ουσίας σταδιακή εξειδίκευση και πρόσβαση των μαθητών στις βαθιές δομές των μαθημάτων της επιλογής τους. Επιπλέον, προβλέπεται η εισαγωγή της ερευνητικής εργασίας ως διακριτής ενότητας του προγράμματος σπουδών, καθώς επίσης και η δυνατότητα στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου να παρακολουθούν επιλεγμένα μαθήματα για να μειωθεί η εξάρτηση από το φροντιστήριο.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη χορήγηση -μετά από συνεκτίμηση διαφόρων κριτηρίων- υποτροφιών εκπαιδευτικής αλληλεγγύης, ύψους 500 ευρώ μηνιαίως, για φοιτητές και σπουδαστές που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις βιοτικές τους ανάγκες. Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, οι πόροι για τη χρηματοδότηση των υποτροφιών προτείνεται να προέλθουν από ποσοστό των εσόδων των ΕΛΚΕ των ΑΕΙ, από ποσοστό των εσόδων του ΙΤΥΕ-Διόφαντος, καθώς επίσης και από δωρεές και χορηγίες από την εκμετάλλευση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων και τον ανασχεδιασμό των υποτροφιών και δράσεων του ΙΚΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα