Η Αθήνα… ξαναέγινε χωριό

Βγαίνοντας χθες το απόγευμα στη γειτονιά η μυρωδιά του καμμένου ξύλου ήταν διάχυτη στην ατμόσφαιρα και σου γαργαλούσε τη μύτη. Η θεαματική αύξηση της λειτουργίας των τζακιών, που χρησιμοποιούνται πλέον ως κύρια πηγή θέρμανσης, έχει προσδώσει άλλο «άρωμα» στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αλλά και της Θεσσαλονίκης, όπως μαθαίνω. Ένα φαινόμενο Να λοιπόν που η κρίση μεταμορφώνει τις μεγαλουπόλεις σε χωριό.

Είμασταν

όμως έτοιμοι για αυτή την αλλαγή; Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη τις τελευταίες εβδομάδες και η επιδείνωση του καιρού δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Σήμερα το πρωί, κυρίως εξαιτίας της βροχής, η αιθαλομίχλη κάλυπτε για αρκετή ώρα τον αττικό ουρανό, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Το πιο επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι από τις απογευματινές ώρες ολόκληρες περιοχές καλύπτονται με κάπνα από σωματίδια διάφορων διαμετρημάτων που είναι εισπνεύσιμα.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, οι ενώσεις άνθρακα που απελευθερώνονται από τις καύσεις στα τζάκια και στις ξυλόσομπες εγκλωβίζονται μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες σε υψόμετρο 500 – 1.000 μέτρων εξαιτίας του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής στην ατμόσφαιρα, κατά το οποίο στρώματα αέρα με διαφορετική θερμοκρασία δημιουργούν ένα «ταβάνι» που εμποδίζει τη διαφυγή των ρύπων. Τα σωματίδια ρύπων με πολύ μικρή διάμετρο που είναι εισπνεύσιμα ενοχοποιούνται για την πρόκληση βλαβών στο καρδιαγγειοαναπνευστικό σύστημα. Η εμφάνιση του νέφους απασχολεί σοβαρά τους επιστήμονες και ήδη τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει μια μεγάλη έρευνα με τη συνεργασία διαφόρων επιστημονικών φορέων, όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο Δημόκριτος, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο. (Πηγή: www.zougla.gr)

Το θέμα είναι ότι το ξύλο είναι η πιο οικονομική λύση θέρμανσης, ακόμη και μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις και την αλλαγή του τρόπου κοστολόγησής του (με τον όγκο αντί με το κιλό). Έτσι οι πολίτες στρεφόμενοι στα τζάκια και τις ξυλόσομπες το τελαυταίο που θα εξετάσουν είναι οι ρύποι που διοχετεύονται στο περιβάλλον. Αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας των επιστημονικών ομάδων της πολιτείας, προληπτικά, αφού όλα έδειχναν πως θα οδηγηθούμε εδώ. Όπως όμως όλα τα ζητήματα σε αυτή τη χώρα έτσι και σε αυτό το κομμάτι τα πράγματα εξελίχθηκαν ταχύτητα, χωρίς καμία πρόνοια και μέριμνα. Μακάρι τις όποιες συνέπειες να μην τις επωμιστούμε όλοι μας σε βαθμό τέτοιο που να μην μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Αφορά την υγεία και τη ζωή όλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αθήνα…,athina…