Βερολίνο προς Ιταλία: Τη λιτότητα και τα μάτια σας!

Την εγκατάλειψη της αγαπημένης του συνταγής λιτότητας φοβάται το Βερολίνο ως αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία και δεν φείδεται προσπαθειών για να κρατήσει τη Ρώμη στον …. δρόμο της αρετής. Τις πιο πρόσφατες ευθείες συστάσεις–παρεμβάσεις απεύθυναν χθες το βράδυ ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble και ο Γερμανός Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Günther Oettinger.

Ο πρώτος μίλησε στη δημόσια τηλεόραση της Γερμανίας και απαίτησε από τους υπεύθυνους στην Ιταλία

να φροντίσουν για την πολιτική σταθερότητα. Ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα σαν αυτό της Ιταλίας συνιστά πρόβλημα, παραδέχθηκε ο Schäuble:

«Εξαρτάται τώρα από τους πολιτικά υπεύθυνους στην Ιταλία να κάνουν από το εκλογικό αποτέλεσμα αυτό που χρειάζεται η χώρα, δηλ. μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα συνεχίσει την επιτυχημένη μεταρρυθμιστική πορεία», ήταν το μήνυμά του, ενώ παράλληλα θέλησε να φανεί και ψύχραιμος: «Δεν είμαστε πραγματικά χαρούμενοι, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, έτσι είναι η Δημοκρατία».

Όσον αφορά στον Günther Oettinger, και εκείνος, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, κάλεσε τους Ιταλούς πολιτικούς να συνεχίσουν την συνταγή λιτότητας:

«Η Ιταλία υποσχέθηκε να ρίξει κι άλλο το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Η υπόσχεση ισχύει και για τη νέα κυβέρνηση και δεν αμφιβάλλω ότι θα την τηρήσει…είναι πολύ σημαντικό να σχηματισθεί στη Ρώμη γρήγορα μια κυβέρνηση. Τότε θα ηρεμήσει και η κατάσταση στις αγορές», είπε ο αρμόδιος για την ανάπτυξη Επίτροπος.

Πάντως είναι προφανές ότι οι Γερμανοί πολιτικοί, παρά την δικαιολογημένη οργή των Ιταλών για την προεκλογικές τους παρεμβάσεις κατά του Silvio Berlusconi, οι οποίες προφανώς έφεραν τα αντίθετα (;) αποτελέσματα, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να τους αφήσουν να λάβουν ανεπηρέαστοι τις αποφάσεις που αφορούν πάνω από όλα στο δικό τους μέλλον…

Keywords
Τυχαία Θέματα