Campus

Η Ολλανδία ήταν έτοιμη τη στιγμή που το Brexit βγήκε από την κάλπη. Οχι μόνο δημιούργησε αγγλόφωνα πανεπιστημιακά τμήματα, αλλά έφτιαξε και σχολές με ακαδημαϊκό πλαίσιο που βρίσκεται έξω από τα γνωστά συμβατικά όρια. Ας πούμε στην Ολλανδία μπορείς να πάρεις πτυχίο από σχολές που δεν υπήρχαν μέχρι πρόσφατα. Ιστορία, Οικονομία, Πολιτική, Τέχνες και Διεθνείς Σχέσεις μέσα σε ένα ακαδημαϊκό πακέτο. Προσφέρονται, δηλαδή, προϊόντα που απαντούν στις ανάγκες της εποχής και ας μην οδηγούν άμεσα σε ένα συγκεκριμένο

επάγγελμα.

Και έτσι τα ελληνόπουλα που κάποτε πήγαιναν στην Αγγλία και πιο παλιά στην Ιταλία ή στα Βαλκάνια, σήμερα συνωστίζονται στην Ολλανδία, όπου τα δίδακτρα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα (για τους Ευρωπαίους), αλλά το κόστος διαμονής είναι υψηλό για τη μέση ελληνική οικογένεια. Θέλεις περίπου δύο χιλιάρικα τον μήνα για να σπουδάσεις παιδί στην Ολλανδία. Αλλα παιδιά φεύγουν για την Κύπρο χωρίς καν να μπουν στη βάσανο των ελληνικών εξετάσεων. Οι ακαδημαϊκές σπουδές στο νησί βελτιώνονται χρόνο με τον χρόνο.

Στο χθεσινό «Βήμα» περιγράφονται τα βήματα για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ και τη διεθνοποίηση των δημοσίων ιδρυμάτων. Βέβαια το δύσκολο της υπόθεσης δεν είναι η παράκαμψη του αναχρονιστικού συνταγματικού κωλύματος, αλλά η αντιμετώπιση των αρτηριοσκληρωτικών αντιδράσεων που θα εκδηλωθούν. Και θα είναι, ξέρετε, μία από τις περιπτώσεις που άνθρωποι θα βγουν στους δρόμους για να πολεμήσουν τη διεύρυνση οριζόντων, τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή στο πνεύμα των καιρών.

Ο δε Πιερρακάκης μπορεί να γίνει κούκλα για βουντού, πάντα στο όνομα της προόδου και των διαχρονικών αξιών που δεν λένε να κουνηθούν ούτε ρούπι εδώ και πενήντα χρόνια. Ομως αυτό που μπορεί να συμβεί στη σφαίρα της ανώτατης εκπαίδευσης, ενδέχεται να δημιουργήσει δυναμική αντίστοιχη του τουρισμού. Υπάρχει, για παράδειγμα, καλύτερο μέρος στον κόσμο για την ίδρυση μίας κορυφαίας σχολής Κλασικών Σπουδών; Και πού θα έβρισκε καλύτερα από την Κρήτη ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο για να δημιουργήσει το ευρωπαϊκό του campus; Ναι, θα υπάρξουν διαμαρτυρίες, θα γίνουν κινητοποιήσεις, θα σημειωθούν συγκρούσεις. Αν όμως απέναντι υπάρχει ένα τείχος ισχυρής βούλησης, τα πράγματα στο τέλος θα πάρουν τον, σωστό, δρόμο τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα