Δορυφόρος κατέγραψε μυστηριώδεις «οντότητες» στην επιφάνεια τού Αρη

Ένα μοναδικό φαινόμενο παρουσιάστηκε στον πλανήτη Άρη, το οποίο εκ πρώτης όψεως μοιάζει σαν εκατοντάδες αράχνες να έχουν κατακλύσει την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).

Σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η υπηρεσία ανέφερε ότι δορυφόρος κατέγραψε εικόνες με τις «αράχνες», τα οποία στην πραγματικότητα είναι μικρές σκουρόχρωμες κηλίδες που αρχίζουν να σχηματίζονται όταν η ηλιακή ακτινοβολία πέφτει πάνω στο διοξείδιο του άνθρακα που συσσωρεύεται κατά τους χειμερινούς μήνες στον πλανήτη.

Η επακόλουθη αντίδραση μετατρέπει

τον πάγο του διοξειδίου του άνθρακα σε αέριο, δημιουργώντας πίεση που διαπερνά το παχύ στρώμα πάγου, προωθώντας σκονισμένες εκρήξεις που μοιάζουν με θερμοπίδακες σε όλο το έδαφος του Άρη.

Hundreds of black ‘spiders’ spotted in mysterious ‘Inca City’ on Mars in new satellite photos https://t.co/NbWAWOGeda

— Christan Jesus (@christan_jesus) April 28, 2024

Ενώ οι κηλίδες μπορεί να φαίνονται μικροσκοπικές από το Διάστημα, στην πραγματικότητα είναι αρκετά μεγάλες. Η ESA δήλωσε ότι οι κηλίδες έχουν πλάτος περίπου 44 μέτρα, ενώ στο μεγαλύτερο πλάτος τους μπορεί να ξεπερνούν το μισό μίλι. Κάτω από αυτές τις μεγάλες κηλίδες, το μοτίβο που μοιάζει με αραχνοειδές είναι χαραγμένο κάτω από τον πάγο του διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε η ESA.

Remember we posted about ‘spiders on Mars’ last week? Well, here’s a close-up of those features, seen from @ESA_ExoMars @ESA_TGO

https://t.co/mE5EWdRYx1 https://t.co/trffFMr9Xx pic.twitter.com/sh1dLiPPgo

European Space Agency (@esa) April 27, 2024

«Πόλη των Ίνκας»

Το ExoMars Trace Gas Orbiter, που εκτοξεύτηκε το 2016 με αποστολή να ερευνήσει τον Άρη για ίχνη ζωής στο παρελθόν, παρείχε ανεκτίμητες πληροφορίες για αυτές τις μαγευτικές δομές, σύμφωνα με το CBS News.

Οι περισσότερες από αυτές τις σκοτεινές κηλίδες κοσμούν τα περίχωρα μιας περιοχής που στην καθομιλουμένη αναφέρεται ως «Πόλη των Ίνκας», η οποία χαρακτηρίζεται από τις γραμμικές κορυφογραμμές της που παραπέμπουν στην αρχαία αρχιτεκτονική των Ίνκας.

Η περιοχή αυτή, που ανακαλύφθηκε αρχικά το 1972 από το σκάφος της NASA και είναι γνωστή ως Angustus Labyrinthus, βρίσκεται δίπλα στο νότιο πολικό κάλυμμα του Άρη και περιβάλλεται από μυστήρια που δεν έχουν ακόμη διαλευκανθεί.

Παρά την εντατική εξέταση, η προέλευση αυτού του ενδιαφέροντος τοπίου παραμένει άγνωστη. Η ESA διατυπώνει διάφορες θεωρίες, όπως η σταδιακή απολίθωση των αμμόλοφων ή η διείσδυση μάγματος και άμμου μέσα από βραχώδεις σχηματισμούς.

Η πολυπλοκότητα της γεωλογίας του Άρη συνεχίζει να γοητεύει τους ερευνητές, προτρέποντας σε περαιτέρω εξερεύνηση και διερεύνηση του αινιγματικού παρελθόντος του πλανήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα