Η επιστροφή της Εντίτ Πιαφ μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Εξήντα χρόνια μετά τον θάνατό της η γαλλίδα ερμηνεύτρια του «La Vie en Rose» Εντίτ Πιαφ θα «ξαναμιλήσει» και θα «αφηγηθεί» στιγμές από τη ζωή της, όχι χάρη σε κάποιο ξεχασμένο ή άγνωστο ηχητικό ντοκουμέντο, αλλά με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Η φωνή της Πιαφ σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί για μια βιογραφική ταινία μεγάλου μήκους που ετοιμάζει η εταιρεία Warner Music, όπως

αναφέρει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό «Variety», και η οποία βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο. Για να παραχθεί νέο ηχητικό υλικό με τη φωνή της γαλλίδας ερμηνεύτριας οι συντελεστές της ταινίας έχουν τροφοδοτήσει το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με εκατοντάδες φωνητικά αρχεία με τη φωνή της Πιαφ.

Η ταινία που θα προκύψει και η οποία θα κυκλοφορήσει σε συνεργασία με τους κληρονόμους της Πιαφ θα αποτελεί έναν συνδυασμό κινουμένων σχεδίων και αρχειακού υλικού με πλάνα από εμφανίσεις της επί σκηνής, συμμετοχές της σε τηλεοπτικές εκπομπές και συνεντεύξεις, αλλά και προσωπικές στιγμές, με στόχο να προσφερθεί στο κοινό «μια αυθεντική ματιά στα ορόσημα της ζωής της Πιαφ», όπως αναφέρουν οι συντελεστές. Στο φιλμ θα χρησιμοποιηθούν οι πρωτότυπες ερμηνείες της ερμηνεύτριας, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία νέου μουσικού υλικού.

Η σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία της ταινίας ανήκει στη Ζούλι Βέι, σκηνοθέτρια γαλλικών ντοκιμαντέρ για την Νταϊάνα Ρος, τον Στινγκ και τον Στίβι Γουόντερ. «Οταν σχεδιάζαμε την ταινία, αναρωτιόμασταν συνεχώς: «Αν η Εντίτ ήταν ακόμα μαζί μας, ποια μηνύματα θα ήθελε να μεταφέρει στις νεότερες γενιές;». Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στα κινούμενα σχέδια και την τεχνολογία για να καταστήσουμε τη διαχρονική ιστορία της προσιτή στο κοινό όλων των ηλικιών», υποστηρίζει η σκηνοθέτρια.

Οι διαχειριστές της κληρονομιάς της Εντίτ Πιαφ, Κατρίν Γκλαβά και Κρίστι Λομ, από την πλευρά τους, επί τη ευκαιρία της ανακοίνωσης του εγχειρήματος, λένε ότι «ήταν μια ιδιαίτερη και συγκινητική εμπειρία να μπορέσουμε να ακούσουμε τη φωνή της Εντίτ για ακόμη μία φορά. Η τεχνολογία μάς έκανε να νιώθουμε ότι ήμασταν στο ίδιο δωμάτιο μαζί της. Τα κινούμενα σχέδια είναι όμορφα και μέσα από αυτήν την ταινία θα μπορέσουμε να δείξουμε την πραγματική πλευρά της, τη χαρούμενη προσωπικότητά της, το χιούμορ της και το ακλόνητο πνεύμα της».

Γουόρχολ, Μπουρντέν, Λένον

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας νεκρός καλλιτέχνης επιστρέφει απροσδόκητα ως αφηγητής: το 2022, η φωνή του Αντι Γουόρχολ αναδημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης για το ντοκιμαντέρ του Netflix «Τα ημερολόγια του Αντι Γουόρχολ». Οι καταχωρίσεις του ημερολογίου του διαβάστηκαν από τον ηθοποιό Μπιλ Ιρβιν και στη συνέχεια «μεταγράφηκαν» στο ηχόχρωμα του Γουόρχολ χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα λογισμικού ΑΙ Resemble.

Αντίστοιχα η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε και στο ντοκιμαντέρ του 2021 «Roadrunner: Μια ταινία για τον Αντονι Μπουρντέν», τον αείμνηστο σεφ ο οποίος πέθανε το 2018. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο υπήρξαν αντιδράσεις καθώς ο σκηνοθέτης χρησιμοποιώντας τη φωνή του Μπουρντέν, όπως είχε αποδοθεί από την τεχνητή νοημοσύνη, τον εμφάνιζε να απαντά με αμφιλεγόμενο τρόπο σε προσωπικά μηνύματα προς τους φίλους του.

Στη μουσική, η φωνή του Τζον Λένον απομονώθηκε πρόσφατα μέσω λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει τους επιζώντες Beatles να ηχογραφήσουν μαζί το «Now and Τhen», το τελευταίο τους τραγούδι. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ακούσουμε και περισσότερα τραγούδια από τα θρυλικά Σκαθάρια, όπως αποκάλυψε ο Πίτερ Τζάκσον ερευνώντας το αρχειακό υλικό (60 ώρες σε αρχεία εικόνας και 150 σε αρχεία ήχου) που έχει στη διάθεσή του από το οκτάωρο ντοκιμαντέρ – σειρά «Get Βack» που δημιούργησε με αφορμή την ηχογράφηση του άλμπουμ του συγκροτήματος «Let Ιt Βe». Πρόκειται για μια ιδέα που ανήκει προς το παρόν αποκλειστικά στον σκηνοθέτη του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» και την οποία δεν έχει συζητήσει με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ.

Keywords
Τυχαία Θέματα