Κοινοί αγώνες

Nα άλλο ένα κέρδος από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια: αποκαλύφθηκε πόσο κοντά βρίσκονται ως προς τις ιδέες τους, τα επιχειρήματά τους, και βασικά τις εμμονές τους, η Εκκλησία (η ορθόδοξη, αφού ο Πάπας έχει πολύ πιο προχωρημένες απόψεις) και το ΚΚΕ (το αληθινό, το επαναστατικό, όχι κάτι άλλες δυνάμεις που το παίζουν αριστερές).

Το πρώτο κοινό τους σημείο είναι η πεποίθηση ότι αυτοί, και μόνον αυτοί, κατέχουν την απόλυτη αλήθεια. «Η Ιεραρχία απευθύνεται προς όλους εσάς για να διατυπώσει την αλήθεια για το σοβαρό

αυτό θέμα», αναφέρεται στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που θα διαβαστεί στις εκκλησίες την Κυριακή. Το ΚΚΕ, πάλι, θεωρεί προφανή την ταύτισή του με την αλήθεια και κατηγορεί με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι, μετά τα υπερμνημόνια, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για την Ουκρανία και τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, στηρίζουν την κυβέρνηση και στην «εμπορευματοποίηση της ανθρώπινης αναπαραγωγής, που καθιερώθηκε στις ΗΠΑ και στην ΕΕ με τις πλάτες του ΝΑΤΟ» (αλήθεια, αυτό λέει).

Το δεύτερο σημείο στο οποίο ταυτίζονται Εκκλησία και ΚΚΕ είναι ο ορισμός της οικογένειας. Κατά την πρώτη, η οικογένεια «αποτελείται από πατέρα, μητέρα και παιδιά, και σε αυτή την οικογένεια τα παιδιά αναπτύσσονται, γνωρίζοντας τη μητρότητα και την πατρότητα που θα είναι απαραίτητα στοιχεία στη μετέπειτα εξέλιξή τους». Κατά το δεύτερο, με το νομοσχέδιο «παρακάμπτεται το κοινωνικό δικαίωμα του παιδιού στη σχέση μητρότητας – πατρότητας ως μια εξελισσόμενη βιοκοινωνική σχέση».

Η Εκκλησία πιστεύει ότι η θέσπιση της υιοθεσίας αφήνει ανοιχτό παράθυρο για την παρένθετη κύηση, ενώ το ΚΚΕ θεωρεί ότι το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών αποτέλεσε τον προθάλαμο για τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία – άρα καλώς δεν το είχε ψηφίσει. Η Εκκλησία καταγγέλλει τον «απόλυτο δικαιωματισμό», αποδεχόμενη τα δικαιώματα των ανθρώπων «που κινούνται σε επιτρεπτά όρια», ενώ το ΚΚΕ κατακεραυνώνει τον «ατομικό δικαιωματισμό», που συσκοτίζει «τη σχέση ατομικού και κοινωνικού δικαιώματος». H Εκκλησία θεωρεί ότι η ομοφυλοφιλία απομακρύνει τον άνθρωπο από τον Θεό, ενώ το ΚΚΕ ότι αποπροσανατολίζει από την πάλη για τη διαμόρφωση του νέου ανθρώπου. Η Εκκλησία χαρακτηρίζει την ομοφυλοφιλία αμαρτία, το ΚΚΕ μιλά για αδυναμία.

«Εκκλησία, ΚΚΕ, κοινοί αγώνες»: να το σύνθημα των επόμενων διαδηλώσεων. Η μοναδική διαφορά ανάμεσά τους έγκειται στην έκταση των ανακοινώσεών τους: η εγκύκλιος της πρώτης αποτελείται από 1.600 λέξεις, ενώ το μανιφέστο του δεύτερου εκτείνεται σε 4.800 λέξεις. Οι λόγοι είναι χωρίς αμφιβολία πρακτικοί: οι ιερείς θα κουράζονταν αν έπρεπε να διαβάζουν στο κήρυγμά τους ένα πολυσέλιδο κείμενο, ενώ οι κομμουνιστές δεν έχουν πρόβλημα, για τη βελτιστοποίηση του δικού τους κηρύγματος, να διαβάζουν, να αποστηθίζουν, να παπαγαλίζουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα