Παπαδήμος: «Από τα μέσα του 2013 θα επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης»

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, ο κ. Παπαδήμος εκτίμησε πως η ανάπτυξη θα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Λουκάς Παπαδήμος ανέφερε πως το ασφαλιστικό
σύστημα θα ενισχυθεί την επόμενη τριετία με 41 δισ. ευρώ, αλλά η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων του θα ολοκληρωθεί την επόμενη δεκαετία, κατόπιν και της ενοποίησής τους.

Ο κ. Καρατζαφέρης είχε χαρακτηρίσει «βραδυφλεγή βόμβα» την κατάσταση στο Ασφαλιστικό και πρότεινε να θεσπιστεί ειδικό τέλος επί της κατανάλωσης, υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος.

Η διασφάλιση των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι δυνατόν να στηριχθεί στις κρατικές ενισχύσεις, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, για την κατάσταση των Ταμείων.

Σημείωσε πάντως ότι η Πολιτεία έχει στηρίξει και στηρίζει με συνέπεια τα Ταμεία ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να μπορούν να καταβάλουν τις συντάξεις.

Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει, όπως είπε, σημαντική επιχορήγηση από τα κρατικά ταμεία, η οποία ανέρχεται σε 154,6 δισ. ευρώ την περίοδο 2001 - 2012, ενώ για την περίοδο 2013-2015 η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋοπλογισμό θα ανέλθει στο ποσό των 41 δισ. ευρώ.

Επισήμανε μάλιστα ότι η κρατική συμμετοχή στην χρηματοδότηση του σαφαλιστικού είναι πολλαπλάσια της περιουσίας των Ταμείων που ανερχόταν πριν από το «κούρεμα» σε 26 δισ. ευρώ.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι τα μεγάλα προβλήματα των Ταμείων δεν οφείλονται στο PSI. Αντίθετα, όπως είπε, αν η χώρα δεν είχε πετύχει το νέο πακέτο βοήθειας οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές και για τα Ταμεία

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα και απαιτεί μια σειρά ενεργειών και αποφάσεων στις οποίες περιλαμβάνεται ο εξορθολογισμός των παροχών και η ενοποίηση των κλάδων υγείας και επικουρικών.

Σημείωσε ακόμη ότι η υγεία του ασφαλιστικού συστήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε λόγο για «πλιάτσικο και λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων» και για «βόμβα που θα σκάσει στα χέρια του ελληνικού λαού, με οδυνηρές και εκρηκτικές συνέπειες, μετά τις εκλογές», ο Πρωθυπουργός αντέτεινε ότι τα αρνητικά σενάρια διεθνών Οργανισμών για την ελληνική οικονομία και την ανάγκη περαιτέρω μείωσης μισθών και συντάξεων, δεν αντιστοιχούν στο κεντρικό σενάριο που ακολουθεί η κυβέρνηση.

«Μόνο σε σενάρια ανεπιτυχούς εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος, υπογραμμίζονται οι κίνδυνοι, με σκοπό να επισημανθεί η ανάγκη αποτελεσματικής πολιτικής που έχει υιοθετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί σταδιακά και τα επόμενα χρόνια θα επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η κατάστασ

Keywords
Τυχαία Θέματα