Πέντε αποφάσεις που αλλάζουν την Ευρώπη

Επίσης, συζητήθηκαν μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και την καταπολέμηση της ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους. Οι αποφάσεις αυτές Θα αποτελέσουν οδηγό για την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, καθώς η ΕΕ περνά τη δυσκολότερη στιγμή της ιστορίας της λόγω της κρίσης που απειλεί με ντόμινο όλο και περισσότερες οικονομίες. Επειτα από επτά συνεχείς ώρες διαβουλεύσεων οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ έλαβαν πέντε σημαντικές αποφάσεις, τις οποίες οι χώρες καλούνται να εφαρμόσουν αμέσως ή τουλάχιστον το αμέσως επόμενο διάστημα.

Νέο δημοσιονομικό Σύμφωνο(Τα -διαρθρωτικά- ελλείμματα
δεν πρέπει να ξεπερνούν το 0,5% και τα χρέη το 60% του ΑΕΠ)Οι 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ, πλην της Βρετανίας και της Τσεχίας, συμφώνησαν στη δημιουργία νέου δημοσιονομικού Συμφώνου για τις 17 χώρες της ευρωζώνης. Με βάση τη νέα συμφωνία που πρέπει να περάσει στην εθνική νομοθεσία κάθε χώρας, τα ελλείμματα πρέπει να διαμορφώνονται κατά μέσο όρο σε 0,5% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού κύκλου με περιόδους ύφεσης και ανάπτυξης και τα χρέη πρέπει να μειωθούν προς το 60% του ΑΕΠ. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ προβλέπει ότι τα ελλείμματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 3%. Η συμφωνία πρέπει να υπογραφεί επίσημα στη Σύνοδο Κορυφής της 1ης Μαρτίου.
Διευρυμένος ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου(Θα μπορεί να επιβάλλει στις χώρες ποινές έως 0,1% του ΑΕΠ)Ενισχύεται ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ώστε να μπορεί να επιβάλλει ποινές σε χώρες της ευρωζώνης με υπερβολικά ελλείμματα. Τα πρόστιμα θα φτάνουν το 0,1% του ΑΕΠ. Την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις χώρες που παραβαίνουν τα όρια έχει ζητήσει επανειλημμένα, μεταξύ των άλλων, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στο παρελθόν υπήρχε ανοχή για τις χώρες που παρέβαιναν τα όρια που έθετε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, περιλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας, χωρίς να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις από την ΕΕ.
Τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης(Χορήγηση τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανεργίας)Οι πολιτικές ανάπτυξης, ιδιαίτερα όσον αφορά την απασχόληση, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφού πληθαίνουν οι αντιδράσεις όσων θεωρούν ότι η λιτότητα που επιβάλλεται σε όλο και περισσότερα κράτη στραγγαλίζει την οικονομία. Στη Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε ότι 20 δισ. ευρώ αδιάθετων κεφαλαίων από προϋπολογισμούς της ΕΕ για τα έτη 2007-2013 θα διοχετευτούν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα στους νέους. Το ποσό με απόφαση της Κομισιόν μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 80 δισ. ευρώ με στόχο να βοηθηθούν ιδιαίτερα χώρες που πλήττονται από την κρίση όπως είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία. Βάρος θα δοθεί επίσης στο άνοιγμα επαγγελμάτων και υπηρεσιών και στη ρύθμιση της αγοράς. Κάθε κυβέρνηση θα παρουσιάσει εθνικό σχέδιο για την απασχόληση και η Κομισιόν θα δώσει κατευθύνεις για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν.
Σε ισχύ ο Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)(Το Ταμείο θα έχει κεφάλαια 500
Keywords
Τυχαία Θέματα