Περίπτωση

Μπορεί η ΝΔ να βουτήξει εκεί που κάποτε ήταν η εκλογική δεξαμενή των «Σπαρτιατών»; Αν πιστέψει κανείς τον υπουργό Επικρατείας ο οποίος φροντίζει για το πούρο δεξιό προφίλ του κυβερνώντος κόμματος, όχι. «Δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση άνθρωπος που ψήφισε «Σπαρτιάτες», να ψηφίσει ΝΔ», εξήγησε ον κάμερα. Γιατί η – sic – δική του διάταξη, «που την έλεγε αντισυνταγματική η αντιπολίτευση, εφαρμοσμένη, έφερε τους «Σπαρτιάτες» εκτός». Το βοριδικό επιχείρημα ακούγεται λογικό. Εφόσον η κυβέρνηση τους στέρησε τη δυνατότητα να σταυρώσουν

ονόματα για την Ευρωβουλή από ένα ψηφοδέλτιο του κόμματος που είχαν διαλέξει στις τελευταίες εθνικές εκλογές, εκείνοι δεν θα επιβραβεύσουν τη ΝΔ με τη στήριξή τους.

Ο συλλογισμός έχει ένα κενό, ωστόσο. Ή μάλλον δύο. Πρώτον, παίρνει σαν δεδομένο ότι όλοι εκείνοι που εξέλεξαν τους «Σπαρτιάτες» – κι όχι μόνο ο στενός τους πυρήνας – είναι συνειδητοποιημένοι φασίστες, όπως υποστηρίζουν όποιοι διαλαλούν ότι δεν θέλουν τις ψήφους τους. Και δεύτερον, παραβλέπει το ιστορικό προηγούμενο της εκλογικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων της ΧΑ αφού τα μεγαλοστελέχη της κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Διάχυση

Πριν καν το νεοναζιστικό μόρφωμα στιγματιστεί από τη δικαστική απόφαση, η μισή περίπου εκλογική του βάση έφυγε προς άλλα κόμματα. Σύμφωνα με τα exit-polls των προηγούμενων ευρωεκλογών (στις οποίες συμμετείχε), απ’ αυτούς που το εγκατέλειψαν 13% πήγε στη ΝΔ, 12% στην Ελληνική Λύση, 4% στον ΣΥΡΙΖΑ και περίπου 1% σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Στις δε εθνικές του 2019 το ψήφισαν τα 2/3 όσων το είχαν ψηφίσει έναν μήνα νωρίτερα – 12% στράφηκε στη ΝΔ, 8% στην Ελληνική Λύση, 7% στον ΣΥΡΙΖΑ και κοντά στο 1% σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Τα παραπάνω ποσοστά, λοιπόν, δείχνουν πως σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων της ΧΑ δεν ένιωσαν ποτέ την ισχυρή κομματική ταύτιση που συνεπάγεται η ιδεολογική συμφωνία με τους χρυσαυγίτες. Κι όχι μόνο. Θυμίζουν ότι κάποιοι ανάμεσά τους δεν ενοχλήθηκαν επειδή «με κυβέρνηση ΝΔ η ΧΑ οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη» – όπως λένε ξανά και ξανά οι νεοδημοκράτες.

Με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία, επομένως, η διάχυση της εκλογικής βάσης των «Σπαρτιατών» σε όλο το υπόλοιπο κομματικό σύστημα φαίνεται να είναι το πιθανότερο σενάριο. Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να ισχυριστεί πως ούτε ένας από εκεί δεν θα πλησιάσει το δικό του κόμμα, δηλαδή.

Keywords
Τυχαία Θέματα