Σκέφτονται και νοιάζονται

Xρειάζονται συστάσεις; Οχι βέβαια. Ο Μαρκ Μαζάουερ δεν διδάσκει απλώς Ιστορία στο Κολούμπια τα τελευταία είκοσι χρόνια, αλλά είναι και ένας πασίγνωστος διανοούμενος με ειδίκευση στη σύγχρονη Ελλάδα και Ευρώπη.

Εγραψε κάτι καινούργιο για την Ελληνική Επανάσταση; Οχι, έγραψε στους Financial Times του Σαββατοκύριακου ένα «ημερολόγιο» για την εξέγερση των φοιτητών του Κολούμπια κατά του πολέμου στη Γάζα. Εμεινε έκπληκτος, λέει,

με τη βιαστική απόφαση της πρύτανη να καλέσει την αστυνομία για να συλλάβει φοιτητές που διαδήλωναν ειρηνικά. «Κάτι ανάλογο έγινε και το 1968, αλλά η ηγεσία του πανεπιστημίου είχε σκεφτεί πάρα πολύ προτού κάνει ένα τόσο δραματικό και απρόβλεπτο βήμα». Το πρόβλημα, για τον Μαζάουερ, είναι ότι οι επικεφαλής του πανεπιστημίου στο οποίο δίδαξε κάποτε ο Εντουαρντ Σαΐντ τοποθετήθηκαν πρόσφατα και δεν έχουν θεσμική μνήμη ούτε γνώση του πανεπιστημίου. «Το χειρότερο είναι ότι κάνουν τα πάντα για να δείξουν ότι λύνουν προβλήματα και ότι το πανεπιστήμιο του οποίου ηγούνται είναι ένα μάτσο προβλήματα. Στην πραγματικότητα, το Κολούμπια δεν είναι μόνο αυτό: στεγάζει διδάσκοντες και φοιτητές που σκέφτονται».

Μα δεν είναι όλοι αντισημίτες; Οι διαμαρτυρίες στα campus στρέφονται εναντίον της πολιτικής του Ισραήλ, γράφει ο βρετανός ιστορικός. «Το επιχείρημα όμως ότι οποιαδήποτε κριτική στο Ισραήλ ισοδυναμεί με αντισημιτισμό είναι απλώς λάθος». Είναι αλήθεια ότι πολλοί ισραηλινοί φοιτητές δέχονται απειλές. Είναι επίσης αλήθεια όμως ότι η γκάμα των απόψεων της ισραηλινής φοιτητικής κοινότητας είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι νομίζουμε. Ο Μαζάουερ μίλησε με έναν φοιτητή από την Εβραϊκή Θεολογική Σχολή που του είπε ότι κατανοεί τους διαδηλωτές και διαφωνεί με την επέμβαση της αστυνομίας.

Παρεμπιπτόντως, γιατί επικαλείται αυτόν τον φοιτητή ως «they»; Επειδή έτσι συνηθίζεται να γράφουν πλέον στα αγγλόφωνα μέσα όσοι δεν είναι βέβαιοι ότι ο συνομιλητής τους έχει αποδεχθεί το φύλο του. Woke και ο Μαζάουερ; Σταυρώστε τον!

Τι τον συγκινεί στους φοιτητές του; Οτι νοιάζονται. «Αυτοί οι φοιτητές, με διαφορετικές αφετηρίες, που υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους, δεν κάνουν απλώς αυτό που τους διδάξαμε;» αναρωτιέται. «Δεν τους διδάξαμε το Ολοκαύτωμα και το «Ποτέ ξανά»; Γιατί μας εκπλήσσει που αυτό που καταλαβαίνουν πολλοί από αυτούς είναι ότι πρέπει να επαγρυπνούν για τον κίνδυνο μιας νέας γενοκτονίας και ότι πρέπει να αντιδρούν, όχι απλώς να παρακολουθούν παθητικά, όταν πιστεύουν ότι μια γενοκτονία λαμβάνει χώρα;».

Δηλαδή ο Μαζάουερ θα τασσόταν και υπέρ των καταλήψεων στα ελληνικά πανεπιστήμια; Τώρα ρίχνουμε λίγο το επίπεδο. Ενας πραγματικός δάσκαλος σαν κι αυτόν θα έβλεπε ασφαλώς θετικά τυχόν ευαισθητοποίηση των ελλήνων φοιτητών για τα εγκλήματα των ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία ή για το μακελειό που προκαλεί ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα. Οπως και θα καταδίκαζε, χωρίς περιστροφές, το «χτίσιμο» πρυτάνεων ή την επιβολή των αποφάσεων των μειοψηφιών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Να τον διαβάζουμε δηλαδή; Κάθε του λέξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα