Πιέζουν για αλλαγή ηγεσίας έως αρχές Μαρτίου

Στο αυριανό Πολιτικό Συμβούλιο αναμένεται να τεθεί εκ νέου - εκτός απροόπτου - το ζήτημα της επίσπευσης του χρόνου για την εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, με στόχο οι διαδικασίες να γίνουν τέλη Φεβρουαρίου ή το αργότερο αρχές Μαρτίου.Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο Γιώργος Παπανδρέου, στην αποκλειστική ευχέρεια του οποίου είναι να ανάψει και τυπικά «πράσινο φως»
στο ανώτατο κομματικό όργανο προκειμένου να επανεξετάσει τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν με βάση τις εισηγήσεις του Εθνικού Συμβουλίου.Εάν το αίτημα για επιτάχυνση των εξελίξεων σε εσωκομματικό πεδίο που προβάλλουν κυρίως στελέχη της βενιζελικής πλευράς γίνει αποδεκτό, τότε ενδεχομένως το Εθνικό Συμβούλιο να συνέλθει εκτάκτως το Σαββατοκύριακο για να ανακαθορίσει τη σειρά και τον χρόνο των διαδικασιών.
3 Ή 4 ΜΑΡΤΙΟΥ. Οι εκλογές για τον νέο αρχηγό θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη και στις 3 ή 4 Μαρτίου, λένε στελέχη του Κινήματος που συμφωνούν με την αλλαγή των χρονοδιαγραμμάτων. Μάλιστα χθες ακόμη και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Εξαρχος, που είθισται να διατυπώνει την επίσημη γραμμή, έδειξε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για την επίσπευση των διαδικασιών. Ετσι, δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ότι «αν η εκλογή της νέας ηγεσίας την οποία είχαμε προσδιορίσει μέσα στον Μάρτιο, μπορεί να έρθει μία ή δύο εβδομάδες πιο μπροστά, αυτό δεν νομίζω ότι είναι το πρόβλημα». Ακόμη όμως και αν το θέμα των χρονοδιαγραμμάτων επιλυθεί ή ξεπεραστεί, θα πρέπει προτού ξεκινήσουν οι όποιες διαδικασίες να οριστικοποιηθεί ο αριθμός των υποψήφιων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ. Οι εκτιμήσεις από το βενιζελικό μπλοκ είναι πως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πιθανότατα θα αποσύρει την υποψηφιότητά του. Στο συμπέρασμα αυτό τους οδηγεί η σιωπή του υπουργού Ανάπτυξης κατά το περασμένο, κρίσιμο για το ΠΑΣΟΚ Σαββατοκύριακο με τις μαζικές διαγραφές όταν απέφυγε να πάρει θέση για τις εξελίξεις αλλά και για το νέο Μνημόνιο.
ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ. Ωστόσο, ακόμη και αν ο υπουργός Ανάπτυξης κάνει πίσω και αποσύρει το ενδιαφέρον του για την προεδρία, δεν έχει διασαφηνιστεί τι θα πράξει η πλευρά που εκφράζεται από τον Χάρη Καστανίδη και τη Λούκα Κατσέλη. Ο Χάρης Καστανίδης θεωρεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν μπορεί να μπει εμπόδιο στους όποιους σχεδιασμούς του εντός του ΠΑΣΟΚ, επομένως δεν αποκλείει την πιθανότητα να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Από την άλλη, η Λούκα Κατσέλη που έχει καταθέσει το ενδιαφέρον της για την αρχηγία, φροντίζει καθημερινά να κάνει αισθητή την παρουσία της με πολιτικές παρεμβάσεις, στις οποίες κάνει διακριτή τη διαφορετική γραμμή της σε σχέση με τους χειρισμούς στα θέματα της οικονομίας. Για παράδειγμα, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος να στείλει «εναλλακτική τρόικα» στην Αθήνα η πρώην υπουργός σχολίασε: «Αποδεικνύεται ότι το νέο Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος. Δεν αποτελούν μονόδρομο μέτρα και πολιτικές που ναρκοθετούν τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και καθιστούν μη βιώσιμη τη διαχείριση του χρέ
Keywords
Τυχαία Θέματα