Ρατσισμός στην Ιρλανδία: Δεν της έδωσαν μετάλλιο επειδή είναι μαύρη – Η «συγγνώμη» που άργησε να έρθει

Άναυδοι έμειναν όσοι παρακολούθησαν το βίντεο απονομής μεταλλίων σε παιδικό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής στην Ιρλανδία. Ο λόγος είναι πως μία κριτής της ομοσπονδίας Gymnastics Ireland φαίνεται να απονέμει μετάλλια σε όλα τα λευκά κορίτσια που στέκονται στη σειρά, αγνοώντας τη μοναδική μαύρη αθλήτρια.

Η Σιμόν Μπάιλς καταδίκασε αμέσως το περιστατικό

Η Ομοσπονδία μετά τον σάλο που προκλήθηκε απέστειλε μια προσωπική επιστολή απολογίας στη νεαρή αθλήτρια και την οικογένειά της ωστόσο αρνήθηκε να αναγνωρίσει ή

να αντιμετωπίσει τον συστημικό ρατσισμό στο άθλημα.

Το θλιβερό συμβάν έγινε πέρυσι τον Μάρτιο. Στο βίντεο βλέπουμε τους επισήμους, τον προπονητή και τον φωτογράφο να παρατηρούν δίχως να επέμβουν, με αποκορύφωμα το βλέμμα απορίας της μικρής αδικημένης αθλήτριας.

Η «συγγνώμη» που άργησε 18 μήνες

Μέχρι σήμερα η Ομοσπονδία είχε αρνηθεί να μεσολαβήσει για την επίλυση του θέματος, θεωρώντας το ζήτημα «προσωπική διαμάχη» μεταξύ της οικογένειας της μικρής αθλήτριας και της κριτού. Δεν είχε δεσμευτεί να διερευνήσει το περιστατικό, να εφαρμόσει αντιρατσιστικές πολιτικές ή να βελτιώσει την προστασία των έγχρωμων αθλητών.

«Είναι απίστευτο να συμπεριφέρεσαι σε ένα μικρό κορίτσι με αυτόν τον τρόπο», είπε η μητέρα της στον Guardian. «Είναι ένα συστημικό πρόβλημα, γιατί όταν δεν μιλάς ανοιχτά, το μήνυμα είναι ότι είσαι χαρούμενος που συνεχίζεται».

Η μητέρα της δεν κατονομάζεται για να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή του κοριτσιού, το οποίο είναι ανήλικο, και λόγω ανησυχιών πως η οικογένεια μπορεί να γίνει στόχος ρατσιστικής κακοποίησης.

Ο εν λόγω κριτής αρνήθηκε οποιαδήποτε ρατσιστική συμπεριφορά και θέλησε να ζητήσει συγγνώμη από την οικογένεια για την «περιφρόνηση». Το κορίτσι έλαβε τελικά ένα μετάλλιο.

Outrage As Black Girl Is Skipped During Medal Presentation At A Gymnastics Competiton In Ireland #Ireland #Gymnastics pic.twitter.com/oR0GgZ30n8

— PCB GIST (@Pcbgist) September 24, 2023

Η στήριξη της Σιμόν Μπάιλς

Λίγο μετά το περιστατικό, η Σιμόν Μπάιλς, η Αμερικανίδα αθλήτρια που θεωρείται από πολλούς η κορυφαία όλων των εποχών, επικοινώνησε με την οικογένεια και έστειλε στο κορίτσι ένα ιδιωτικό μήνυμα υποστήριξης.

Αυτόν τον μήνα που το βίντεο έγινε viral η Μπάιλς δημοσίευσε ένα μήνυμα συμπαράστασης στο κορίτσι και καταδίκασε την ρατσιστική συμπεριφορά απέναντί της.

«Ράγισε η καρδιά μου…δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό σε κανένα άθλημα και γενικότερα» έγραψε χαρακτηριστικά στο X.

Keywords
Τυχαία Θέματα