Σκληρή απάντηση της Κύπρου στα περί προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία

«Όλες οι επιλογές για την Κύπρο βρίσκονται στο τραπέζι», είχε πει ο τούρκος υπουργός στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kibris.

«Η λύση θα μπορούσε να έλθει τόσο μέσα από ένα συμβιβασμό μεταξύ των δύο ηγετών, με τον οποίο θα πείσουν τις κοινότητες τους για μία φόρμουλα ένωσης της νήσου, όσο και εάν συμβιβάζονταν για τη διχοτόμηση σε δύο διαφορετικά κράτη, αλλά και με την προσάρτηση της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου’ στην Τουρκία», είπε ο τούρκος υπουργός.

Ο

κ. Μπαγίς επανέλαβε τέλος ότι θέση της Τουρκίας είναι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στη βάση δύο συνιστώντων κρατών.

«Θα αγνοήσουμε την προεδρία της Κύπρου»

Αναφορικά με την κυπριακή προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ που ξεκινάει τον προσεχή Ιούλιο, ο τούρκος υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η τουρκική στάση για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι η Αγκυρα θα αγνοήσει τη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαγίς, υπάρχουν δύο ειδών συναντήσεις που οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες πρέπει να συνδιαλλαγούν με την προεδρία της ΕΕ. Η μία αφορά στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Σύνδεσης, αλλά η Αγκυρα προτίθεται σύμφωνα με τη δήλωσή του να τις αποφύγει, όπως έκανε στο παρελθόν και επί γαλλικής προεδρία.

Οι δεύτερες συναντήσεις αφορούν στις τελετές έναρξης και κλεισίματος των διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Ωστόσο, όπως είπε, κατά τις τρεις τελευταίες προεδρίες δεν άνοιξε κανένα νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Δεν πρόκειται να βάλουμε στη θέση του συνομιλητή μία χώρα της οποίας τι εξουσίας δεν αναγνωρίζουμε υπό κανονικές συνθήκες, επειδή κάποιοι της είπαν τώρα είστε πρόεδρος», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απειλητική δήλωση του Εγκεμέν Μπαγίς για προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία έγινε κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Η απάντηση της Κύπρου

Με γραπτή δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Στέφανος Στεφάνου, απάντησε στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εγκεμέν Μπαγίς.

Η δήλωση Μπαγίς «είναι κυνική, αλαζονική και προκλητική», δήλωσε, σημειώνοντας ότι «είναι παράλληλα, υβριστική για την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

«Αυτές οι δηλώσεις φανερώνουν ότι η Τουρκία με την αρνητική της στάση στο Κυπριακό, προωθεί το στόχο της διχοτόμησης και της δημιουργίας δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο», τόνισε ο κ. Στεφάνου και υπενθύμισε ότι πρόσφατα και ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Έρογλου, προέβη σε παρόμοιου περιεχομένου δηλώσεις.

Η Διεθνής Κοινότητα, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, καλείται να ασκήσει την επιρροή της πάνω στην Τουρκία, η οποία οφείλει να σεβαστεί τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να εργαστεί προς την κατεύθυνση της λύσης.

«Για την Ελληνοκυπριακή πλευρά, στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκεται μόνο μια επιλογή. Η επιλογή της λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση, η οποία θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και

Keywords
Τυχαία Θέματα