Συμφωνία για κούρεμα 53,5% και για δάνειο 130 δισ. ευρώ

Σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δισ. ευρώ και την απομείωση κατά 53,5% του ελληνικού χρέους, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες διάρκειας 13 ωρών.

Το σχέδιο στήριξης προβλέπει ότι το 2020 το ελληνικό

δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 120,5% του ΑΕΠ.

Η συμφωνία για το κούρεμα

Σε συμφωνία με τους ιδιώτες ομολογιούχους που εκπροσωπεί το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) για το κούρεμα του ελληνικού χρέους που διακρατούν ιδιώτες κατά 53,5% (ή 107 δισ. ευρώ) κατέληξε η κυβέρνηση μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι 3,65% και οι τίτλοι αυτοί θα διέπονται από το αγγλικό Δίκαιo.

Σε ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής των Ιδιωτών Πιστωτών Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ χαιρέτισαν τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα οδηγήσει στη μείωση του χρέους κατά 107 δισ. ευρώ (το 50% του ελληνικού ΑΕΠ το 2011) και επιπλέον μειώνει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης κατά 150 δισ. ευρώ έως το 2020.

Το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι 3,65% για τα 30 χρόνια και 2,63% ώς το 2020. Θα ξεκινά από 2% για την περίοδο από το φετινό Φεβρουάριο ώς τον Φεβρουάριο του 2015, θα αυξάνεται σε 3% ώς τον Φεβρουάριο του 2020 και 4,3% έως το Φεβρουάριο του 2042.

Η μείωση στην ονομαστική αξία θα είναι 53,5%, μεγαλύτερη δηλαδή από το 50% που είχε συμφωνηθεί. Το υπόλοιπο 31,5% θα δοθεί σε 20 ομόλογα, λήξεως 11-30 ετών και το υπόλοιπο 11,5% σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα του EFSF.

Ο Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για «μεγάλης εμβέλειας συμφωνία» και μία «άνευ προηγουμένου» απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά του ο Όλι Ρεν αρμόδιος επίτροπος δήλωσε ότι η επιτήρηση της Ελλάδας από τους πιστωτές της θα ενισχυθεί σε αντάλλαγμα της υιοθέτησης του προγράμματος στήριξης.

Ενίσχυση της επιτήρησης

«Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του Κράτους» δήλωσε ο Ρεν.

Θα ενισχυθεί παράλληλα τόσο η παρουσία της task force στην Αθήνα που θα υποστηρίζεται και από εμπειρογνώμονες, όσο και η παρουσία της τρόικας προκειμένου να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τον πλήρη συντονισμό.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Πρωθυπουργός

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί ο Πρωθυπουργός Λο
Keywords
Τυχαία Θέματα