Συνεχίζονται οι εκλογές στην μετά-Μουμπάρακ Αίγυπτο

Η πρώτη ημέρα των εκλογών κύλησε σχετικά ήρεμα, αν και δεν έλειψαν τα μικροπροβλήματα και οι τραυματισμοί.

Η ώρα της ψηφοφορίας παρατάθηκε τη Δευτέρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ουρές και ορισμένα προβλήματα ασφαλείας που διαπιστώθηκαν.

Σύμφωνα με το BBC, τα περισσότερα κόμματα αναφέρουν ότι η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες θα φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ.

Πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, οι ουρές σε ορισμένα εκλογικά τμήματα του Καΐρου έφταναν και τα τρία χιλιόμετρα.

«Ήταν έκπληξη το
γεγονός ότι ο κόσμος ήρθε να ψηφίσει τόσο μαζικά, δόξα τω Θεό» είπε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Αιγύπτου.

«Δεν είχαμε λόγο να ψηφίζουμε πιο πριν. Οι φωνές μας δεν είχαν καμία σχέση με το τελικό αποτέλεσμα» δήλωσε η Μόνα Αμντέλ Μονέιμ, μία από τις πολλές γυναίκες που είπαν ότι ψήφιζαν για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, περίπου 25 άτομα τραυματίστηκαν σε επεισόδια που σχετίζονταν με τις εκλογές.

Ανεξάρτητοι Αμερικανοί παρατηρητές δήλωσαν, πάντως, ότι δεν σημειώθηκαν μεγάλα περιστατικά βίας ή παρατυπιών.

«Αυτό που καταφέραμε να δούμε μέχρι στιγμής ήταν αρκετά θετικό» δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ.

Στην πόλη Ασιούτ, στο νότο, ο στρατός δήλωσε ότι ανέκτησε τον έλεγχο μετά από περιστατικό πυροβολισμού, ενώ τοπικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι ψηφοφόροι στην πόλη επιτέθηκαν σε εκλογικά κέντρα.

Υπήρξαν, επίσης, καταγγελίες στο Κάιρο και το Πορτ Σαΐντ ότι αριθμοί υποψηφίων που βρίσκονταν στα ψηφοδέλτια άλλαξαν.

Η πλατεία Ταχρίρ παραμένει γεμάτη από διαδηλωτές που ζητούν από το στρατό να παραδώσει άμεσα την εξουσία της χώρας. Πολλοί από αυτούς έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν και ανησυχούν ότι ο στρατός σκοπεύει να αγκιστρωθεί από την εξουσία.

Η εκλογική διαδικασία που θα αναδείξει ποιοι θα καταλάβουν τις 508 έδρες της Λαϊκής Συνέλευσης (Κάτω Βουλή) θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

Τα τελικά αποτελέσματα έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθούν στις 13 Ιανουαρίου, και βασικό καθήκον της νέας Βουλής θα είναι να συντάξει το νέο Σύνταγμα της Αιγύπτου.

Θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών της Σούρα, της Άνω Συμβουλευτικής Βουλής, η οποία θα διεξαχθεί από τις 29 Ιανουαρίου μέχρι τις 11 Μαρτίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα