Συρία: Στον «αέρα» η εκεχειρία

«Αυτός είναι ο υψηλότερος απολογισμός θυμάτων αφότου η εκεχειρία τέθηκε σε εφαρμογή. Οι περισσότερες απώλειες καταγράφηκαν στη νότια επαρχία Ντεραά, στην κεντρική επαρχία Χομς και στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ» δήλωσε ο ακτιβιστής Ομάρ Χόμσι στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η εκεχειρία τηρείται μόνο στα ...χαρτιά και ο ΓΓ του ΟΗΕ ενημερώνει σήμερα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ αύριο στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί ειδική
σύνοδος των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών του NATO.

Παράλληλα, η ΕΕ συντάσσει λίστα με νέες κυρώσεις κατά του καθεστώτος.

Ακτιβιστές είπαν επίσης αργά ότι αυτοκίνητο στο οποίο είχε τοποθετηθεί βόμβα εξερράγη στη βόρεια περιοχή Χαλέπι, τραυματίζοντας τουλάχιστον 20 ανθρώπους και προκαλώντας μεγάλες ζημιές.

Η νέα κλιμάκωση της βίας σημειώθηκε ενώ η Συρία γιόρταζε την 66η επέτειο της ανεξαρτησίας της και την ώρα που οι παρατηρητές του ΟΗΕ διαπραγματεύονται με τις συριακές αρχές συμφωνία για τη μετάβαση στη χώρα, εντός 48 ωρών, άλλων 25 παρατηρητών.

«Οι συνθήκες που θέλουμε και είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη και των υπόλοιπων παρατηρητών δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί» τόνισε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις.

«Η κατάσταση δεν βελτιώνεται, οι βιαιότητες συνεχίζονται, οι βομβαρδισμοί της Χομς εντείνονται» πρόσθεσε η ίδια.

«Αν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση, αν η κυβέρνηση της Συρίας δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και η βία αυξηθεί θα είναι πολύ δύσκολο για το Συμβούλιο να στείλει άοπλους παρατηρητές σε έναν ανοικτό πόλεμο» επισήμανε η Σούζαν Ράις στο CNN.

«Πιστεύω πως υπάρχει κίνδυνος οι Σύροι να μην δεχτούν όλες τις προϋποθέσεις» που είναι αναγκαίες για τη σωστή εξέλιξη της αποστολής, δήλωσε διπλωμάτης και πρόσθεσε: «Θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα στο τέλος της εβδομάδας». «Φαίνεται πως οι Σύροι σκόπιμα βάζουν εμπόδια» επισήμανε άλλος διπλωμάτης.

Σήμερα ο ΓΓ του ΟΗΕ θα προχωρήσει σε απολογισμό του έργου των πρώτων παρατηρητών ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ο Κόφι Ανάν θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Ο Μπαν Γκι-μουν κάλεσε χθες,τις συριακές αρχές να διασφαλίσουν την ελεύθερη μετακίνηση των παρατηρητών και πρόσθεσε πως η ΕΕ θα παραχωρήσει ελικόπτερα και αεροσκάφη για τη μελλοντική αποστολή επιτήρησης της εκεχειρίας.

«Είναι ευθύνη της συριακής κυβέρνησης να διασφαλίσει την ελεύθερη μετακίνηση και πρόσβαση των παρατηρητών» υπογράμμισε ο Μπαν και κατέληξε λέγοντας πως «θα πρέπει να επιτραπεί στους παρατηρητές να μετακινούνται σε όποια περιοχή επιθυμούν για να επιτηρούν τον τερματισμό των βιαιοτήτων».

Βάσει του σχεδίου του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν, η Δαμασκός πρέπει να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις και τα βαρέα όπλα από τις εξεγερμένες περιοχές της Συρίας και να αρχίσει διάλογο με την αντιπολίτευση, να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατουμένους και να επιτρέψει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα