«Τα νοσοκομεία της Βόρειας Γάζας θα γίνουν νεκροταφεία»

«Αν δεν σταματήσει αμέσως αυτή η αιματοχυσία, με μία κατάπαυση πυρός ή τουλάχιστον μία ιατρική απομάκρυνση των ασθενών, αυτά τα νοσοκομεία θα γίνουν νεκροταφεία»: σε αυτή την προειδοποίηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συμπυκνώνεται η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Βόρειας Γάζας, και δη στο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο του παλαιστινιακού θύλακα, που έχει μείνει από το Σάββατο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με τις πληροφορίες να μιλούν για ισραηλινά τεθωρακισμένα και ελεύθερους σκοπευτές

ολόγυρά του, σφοδρές μάχες στην περιοχή και νεκρούς καθώς και τραυματίες στοιβαγμένους στην είσοδό του.

Σύμφωνα με γιατρούς του νοσοκομείου και τον υφυπουργό Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, πέντε νεογνά που γεννήθηκαν πρόωρα και επτά ασθενείς σε ΜΕΘ έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους, ενώ 37 ακόμα νεογνά αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο.

Σε στάδιο «ανάπτυξης»

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είχε δηλώσει από το Σάββατο πως ο στρατός θα παρείχε «την απαραίτητη βοήθεια» για την απομάκρυνση των νεογνών, τα σχετικά σχέδια παρέμεναν ωστόσο χθες σε στάδιο «ανάπτυξης». Μιλώντας στο CNN, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε πως το Ισραήλ προσφέρθηκε να δώσει καύσιμα, το βράδυ του Σαββάτου, στο Αλ Σίφα, αλλά η Χαμάς «αρνήθηκε».

Σε δική του συνέντευξη στο ίδιο Μέσο ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέι Σάλιβαν, παρότι δεν αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί το Αλ Σίφα ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου, διατηρώντας αρχηγείο στα υπόγειά του, επεσήμανε πως οι ΗΠΑ «δεν θέλουν να βλέπουν ανταλλαγές πυρών σε νοσοκομεία» και έχουν «ενεργές διαβουλεύσεις με τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις για αυτό».

Βροχή οι προειδοποιήσεις

Από τον ΠΟΥ μέχρι την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέλινο, οι προειδοποιήσεις για επαπειλούμενη καταστροφή στα νοσοκομεία της Γάζας, όπου εκτός από ασθενείς και ιατρικό προσωπικό βρίσκονται και χιλιάδες εκτοπισμένοι, πέφτουν βροχή. «Εκτός λειτουργίας» φέρεται να βρίσκεται πλέον και το Αλ Κουντς, το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της περιοχής. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, οι νεκροί στη Γάζα έχουν ξεπεράσει τις 11.180, ανάμεσά τους 4.609 παιδιά.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε χθες ότι άνοιξε πέρασμα για να απομακρυνθούν οι άμαχοι, με τα πόδια ή με ασθενοφόρα, από τα νοσοκομεία Αλ Σίφα, Αλ Ραντίσι και Αλ Νασρ: λίγες ώρες αργότερα, ο διευθυντής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Γάζας, Μοχάμεντ Ζακούτ, δήλωσε ότι «οι εξαναγκαστικές εκκενώσεις των παιδιατρικών νοσοκομείων Αλ Νασρ και Αλ Ραντίσι άφησαν τους ασθενείς στον δρόμο, χωρίς περίθαλψη». Παρά τις όλο και πιεστικότερες διεθνείς εκκλήσεις για μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, ο Νετανιάχου επανέλαβε πως η μάχη για τη συντριβή της Χαμάς θα συνεχιστεί «με πλήρη ισχύ».

Keywords
Τυχαία Θέματα