Τα πρόστιμα και η κοροϊδία

Τα πρόστιμα και η κοροϊδία

Εντυπωσιακά θεωρήθηκαν τα πρόστιμα που επέβαλε η κυβέρνηση σε δύο πολυεθνικές, την «ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ» και την «ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS ΑΕ», που εμπορεύονται μια τεράστια γκάμα προϊόντων, από τρόφιμα έως απορρυπαντικά, καλλυντικά κ.λπ. και τα οποία βρίσκει κανείς σε όλα τα σουπερμάρκετ. Γιατί επιβλήθηκαν τα πρόστιμα (1 εκατομμύριο ευρώ στην κάθε μια εταιρεία); Διότι κατά την κυβέρνηση οι δύο αυτές εταιρείες «αισχροκερδούσαν».

Μάλιστα. Από πότε όμως κερδοσκοπούσαν εις βάρος των καταναλωτών; Αυτό δεν μας το είπε η κυβέρνηση. Διότι, αν αυτό συνέβη πριν έναν μήνα ας πούμε, μπορεί να πεις και ένα «μπράβο» στην κυβέρνηση που τους επέβαλε ένα τόσο τσουχτερό πρόστιμο. Αλλά η ακρίβεια, όπως ΟΟΟΟ-ΛΟΙ γνωρίζουμε, χτυπάει την αγοραστική ικανότητα των ελλήνων καταναλωτών εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. Τι διαπίστωνε η κυβέρνηση, όλον αυτόν τον ενάμιση χρόνο; Προφανώς ότι δεν υπήρχε πρόβλημα. Γιατί αν υπήρχε, προφανέστατα, θα παρενέβαινε. Και δεν παρενέβη! Συγγνώμη παιδιά, αυτό συνιστά τουλάχιστον κοροϊδία. Χοντρή κοροϊδία. Μπροστά στα μούτρα μας.

Επειτα, είναι και κάτι ακόμη: έγινε κάποιος υπολογισμός από τα αρμόδια υπουργεία, να διαπιστωθεί πόσα ήταν τα κέρδη των δύο αυτών εταιρειών, στην περίοδο που η κυβέρνηση δεν ήλεγχε την αγορά, και άρα, όπως τώρα υποστηρίζει – με την επιβολή των προστίμων – αυτές κερδοσκοπούσαν ανεξέλεγκτα; Δεν έγινε. Διότι αν είχε πραγματοποιηθεί ένας τέτοιος υπολογισμός, το πιθανότερο που θα προέκυπτε είναι ότι το 1 εκατομμύριο πρόστιμο στην κάθε μια τους είναι… peanuts, όπως λέμε και στην εύανδρο τα φιστίκια.

Μη δουλευόμαστε λοιπόν, τώρα και μεταξύ μας…

Το επισημαίνω, διότι πάλι κατά την κυβέρνηση, αυτή την ώρα ελέγχονται άλλες 6-7 πολυεθνικές. Οχι παραμύθια, παρακαλώ, και επ’ αυτού. Δείτε ακριβώς πόσα κονόμησαν με τις αυξήσεις εδώ και ενάμιση χρόνο, και επιβάλετε τα πρόστιμα με βάση αυτό. Συνεννοηθήκαμε;

Περιμένοντας τη ρήξη

Εβδομάδα ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από σήμερα, αν και το ενδιαφέρον κορυφώνεται στα τέλη της, το προσεχές Σαββατοκύριακο. Οπότε και θα συνεδριάσει (πρώτα ο Θεός) για πρώτη φορά μετά την τελευταία συγκλονιστική παράσταση που έδωσε το «τσίρκο Μεντράνο της Αριστεράς» με διαγραφές, απειλές, μπηχτές, κασσελάκηδες, πολάκηδες, σκουρλέτηδες, τρολ και κάτι φακίρηδες από την Ινδία που καταπίνουν σπαθιά και μετά ξαπλώνουν στα καρφιά για να τα χωνέψουν!

Ωραία κόλπα, να έχουμε κι εμείς δουλειά να κάνουμε. Και πάνω απ’ όλα να γελάσει το χειλάκι του κάθε πικραμένου συμπολίτη μας, που το έχει ζαρώσει η ακρίβεια και η ανασφάλεια από την εντεινόμενη, παρατεταμένη και εξελισσόμενη σε πολύ άγρια, εγκληματικότητα.

Μίλησα με δυο-τρεις συριζαίους, γνωστούς μου από τα παλιά, τότε που η Αριστερά ήταν το μόνιμο άγχος μας στις εκλογές – θα μπει δεν θα μπει στη Βουλή; Και οι τρεις, ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι για το μέλλον του κόμματος. Δεν είχαν διαβάσει βέβαια… Μαραντζίδη, που προέβλεπε χθες την εξαέρωση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φοβούνται για τα χειρότερα. Η κοινή συνισταμένη των όσων μου ανέφεραν, ήταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον αποκλείεται να συνεχίσει να υπάρχει με τη σημερινή του μορφή. Ως ενιαίο κόμμα. Το μόνο για το οποίο δεν ήταν βέβαιοι, προφανώς γιατί υπάρχουν διιστάμενες απόψεις μεταξύ τους, ήταν το πότε θα υπάρξει η ρήξη. Τώρα κοντά ή στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου, εκεί κοντά το οποίο πραγματοποιείται μέσα στο Τριώδιο;

Το νέο κόμμα της Αριστεράς

Η διάσταση απόψεων για το πότε θα ενεργοποιηθεί ο σχεδιασμός για το καινούργιο κόμμα, ένα κόμμα της Αριστεράς, εντοπίζεται – απ’ ό,τι κατάλαβα κουβεντιάζοντας με τα «παλικάρια» που προανέφερα – στο ότι μια σημαντική μερίδα της αντιπολίτευσης που κινείται ας πούμε γύρω από την Εφη Αχτσιόγλου, επιθυμεί όλο αυτό να μην προκύψει αιφνιδιαστικά. Out of the blue όπως θα λέγαμε και στην εύανδρο Ηπειρο. Είναι της άποψης πως το έργο πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας ιδεολογικοπολιτικής σύγκρουσης, και συγκεκριμένα αυτής η οποία εκ των πραγμάτων θα πραγματοποιηθεί στο Συνέδριο. Εκεί δηλαδή όπου θα αναμετρηθούν οι θέσεις τους για ένα κόμμα της Αριστεράς, προοδευτικό, δημοκρατικό, με τις θέσεις του προέδρου Κασσελάκη οι οποίες θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ… μακάρι κι αυτός να ‘ξερε τι είδους κόμμα θέλει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η άλλη άποψη, είναι να επισυμβεί αυτό, αμέσως μετά την επικύρωση των διαγραφών των Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και εκείνου του τέταρτου, του περιφερόμενου κυριούλη που ήθελε να σώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτσε να δεις πώς τον λένε (α, Τζουμάκα) από την Κεντρική Επιτροπή. Πιστεύουν ότι είναι το σημείο καμπής, και πως είναι η αφορμή, για να ιδρύσουν το κόμμα, που ονειρεύονται ότι μπορεί να συσπειρώσει τους απογοητευμένους συριζαίους.

Μέχρι τώρα που διαβάζονται αυτές οι γραμμές δεν έχει επέλθει κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ τους, αλλά οι επαφές συνεχίζονται, μήπως και προκύψει εν τέλει συμφωνία – που δεν το βλέπω.

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο Συνέδριο

Δεν υποδύομαι βέβαια τον μάντη Τειρεσία (τον μάντη, όχι τον άλλο, που «βλέπει» ακάλυπτες επιταγές…), όμως είναι φανερό ότι στο μυαλό εκείνων που θέλουν να λυθούν οι λογαριασμοί στο Συνέδριο, υπάρχει και κάτι άλλο, το οποίο δεν ομολογείται. Οτι θα ενεργοποιηθεί το Καταστατικό, και συγκεκριμένα οι διατάξεις που προβλέπουν την καθαίρεση του προέδρου του κόμματος για μείζονος σημασίας θέμα – εν προκειμένω τη φυσιογνωμία του κόμματος. Ερώτηση, πιθανή, την οποία σπεύδω να απαντήσω γιατί τέτοιος είμαι εγώ: ποιος τους διασφαλίζει ότι στο Συνέδριο θα είναι πλειοψηφία αυτοί που θα επιχειρήσουν να καθαιρέσουν τον πρόεδρο Κασσελάκη; Απάντηση: κανείς. Ακόμη και αν το Συνέδριο, ως έκτακτο, πραγματοποιηθεί με τη σύνθεση του προηγούμενου συνεδρίου του Απριλίου του 2022, η αντιπολίτευση δεν έχει τίποτε να περιμένει: η πλειοψηφία όπως θα θυμούνται μερικοί εκ των αναγνωστών μου, ήταν υπέρ του Τσίπρα. Αρα, λογικά, τώρα, θα είναι με τον Κασσελάκη, αφού εκείνος τον έφερε, τον εγκατέστησε, τον στήριξε, και τον έβαλε να διαλύσει τη δημογεροντία που τον τραβούσε από το μανίκι. Σε τι μπορεί να ελπίζει η εσωκομματική αντιπολίτευση, άλλη πιθανή ερώτηση που θέτω από μόνος, και απαντώ επίσης, μόνος μου: ότι ο Κασσελάκης θα κάνει το λάθος να κινήσει εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των συνέδρων που θα λάβουν μέρος στο Συνέδριο.

Συγγνώμη, αλλά προσωπικά δεν τον έχω για βλάκα (να κάνει κάτι τέτοιο), αλλά ούτε και τους υπόλοιπους γύρω του (τους έχω)…

Μία εθιμοτυπική συνάντηση

Στο μεταξύ σήμερα, έχουμε σημαντικό γεγονός – ο πρόεδρος Κασσελάκης θα επισκεφθεί στο γραφείο του στη Βουλή, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Η συνάντηση θα γίνει το απόγευμα, και θα είναι αυστηρά εθιμοτυπική. Ο Ανδρουλάκης δεν έχει καμία διάθεση να αναπτυχθούν τίποτε σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θεωρεί, και σωστά εδώ που τα λέμε, ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μια στήριξη, προσωπικά στον Κασσελάκη και ευρύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα του αναγνώριζε ότι είναι ηγετική δύναμη στον χώρο της αντιπολίτευσης. Το δεύτερο ειδικά, είναι αυτό που δεν θέλει, ούτε σαν σκέψη να περάσει από το μυαλό του οιουδήποτε. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει, ο ΣΥΡΙΖΑ αποσαθρώνεται, κάτι τέτοιο θα ανέστελλε τη δυναμική του Κινήματος.

Ειδικά τώρα, που όπως καταγράφουν, με μεγάλη φειδώ λένε εκείνοι που γνωρίζουν, σημαντικό κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στα δύο κόμματα, και κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι πολύ σύντομα, το ΠΑΣΟΚ θα έχει περάσει μπροστά. Οχι, ο Ανδρουλάκης δεν έχει αυτοκτονικές τάσεις – το βεβαιώνω…

Keywords
Τυχαία Θέματα