ΥΠΑΝ: Υπέρ της τροποποίησης του άρθρου 99

Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης 15 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι έχουν διατυπώσει την άποψη ότι η υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα οδηγεί σε ασυλία μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και επικαλούνται σχετικές διαπιστώσεις του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, αν και συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι συλλήψεις,
τελικά πολλοί μεγαλοοφειλέτες αφήνονται ελεύθεροι από τα δικαστήρια επειδή έχουν προλάβει να υπαχθούν στο καθεστώς του άρθρου 99.

Στην απάντησή του, το υπουργείο αναφέρει πάντως ότι «καμία υπόθεση για την οποία έχουν γίνει συλλήψεις φυσικών προσώπων, δεν έχει υπαχθεί στις τροποποιημένες διατάξεις του άρθρου 99 και δεν έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις αυτές, ώστε να ευθύνονται για το αποτέλεσμα των μη προφυλακίσεων».

Οι μη προφυλακίσεις και η επιβολή περιοριστικών όρων, λαμβάνουν χώρα λόγω των συνήθων δικονομικών αιτιολογιών και σε καμία περίπτωση μέχρι σήμερα δεν αναφέρεται ως σκεπτικό, δικαστικού λειτουργού ή δικαστηρίου, για την πρότασή του ή την απόφασή του, η τροποποιημένη διάταξη του άρθρου 99, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης.

Αντιθέτως, όπως σημειώνει ο υπουργός, με τις διατάξεις του άρθρου 99 εν ισχύ, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από τον οικονομικό εισαγγελέα και κατά προσώπων, οι επιχειρήσεις των οποίων είχαν ενταχθεί στη διαδικασία του άρθρου 99, ακριβώς χάριν του γεγονότος ότι δεν υφίστανται νομικά εμπόδια.

Ο κ. Ξυνίδης σπεύδει όμως να διαβεβαιώσει τους συναδέλφους του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι «η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δεν διέπεται από κανενός είδους δογματισμό περί του ορθού των διατάξεων τροποποίησης του άρθρου 99».

Στο βαθμό που ήθελε κριθεί, συμπληρώνει ο αναπληρωτής υπουργός, ότι οι διατάξεις πρέπει να τροποποιηθούν και πάλι για τη βελτίωσή τους, είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε οποιαδήποτε τεκμηριωμένη και πρόταση και επιχειρηματολογία. Όπως όμως ξεκαθαρίζει ο κ. Ξυνίδης, «δεν προτιθέμεθα να επιτρέψουμε να συσχετιστούν οι διατάξεις αυτές με το καλλιεργούμενο κλίμα, ότι δήθεν άστοχες διατάξεις αποτρέπουν τις προφυλακίσεις», για να προσθέσει ότι «οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν το αναγκαίο θάρρος είτε να επιβάλουν προσωρινή κράτηση, είτε να επιβάλουν περιοριστικούς όρους είτε να αφήνουν ελεύθερους τους κατηγορούμενους όταν δεν στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα, ανάλογα με την κρίση τους και τη συνείδησή τους».

Οι βουλευτές πάντως που είχαν καταθέσει την ερώτηση έχουν καταγγείλει ότι «η συγκεκριμένη διάταξη ουσιαστικά παρέχει πλήρη ατιμωρησία» και όπως αναφέρουν «εικάζεται ότι πλήθος περιπτώσεων επώνυμων μεγαλοοφειλετών, κατέφυγαν στο άρθρο 99, όχι για να διασώσουν τους εταιρείες τους, αλλά για αποφύγουν τη δίωξη από τους πιστωτές τους, μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη ευχέρεια ως παράθυρο αποφυγής των συνεπειών του νόμου».

Την ερώτηση είχαν υπογράψει οι βουλευτές Δημήτρης Κουσελάς, Αλέξανδρο
Keywords
Τυχαία Θέματα