Review: Defiance

Μια καλή ιδέα που δυστυχώς χάνει στην υλοποίηση

Πληροφορίες:

Εταιρία ανάπτυξης: Namco Bandai

Studio ανάπτυξης: Trion Worlds

Διάθεση: Namco-Bandai Partners Greece

Είδος: Online, Shooter

Κυκλοφορία: 2/4/2013

PEGI: 18+

Το είδαμε σε: Ps3

Κυκλοφορεί επίσης: Xbox 360, PC

Official SiteΣυζήτηση στο forum

Στις 16 Απριλίου έκανε πρεμιέρα στην Αμερική μια νέα

τηλεοπτική σειρά με την ονομασία "Defiance". Δύο εβδομάδες νωρίτερα όμως είχε κυκλοφορήσει και ένα video game με την ίδια ονομασία. Βλέπετε η Trion Wolrds (γνωστή από το Rift) και η SyFy σκέφτηκαν να συνδυάσουν μια πολλά υποσχόμενα τηλεοπτική παραγωγή με ένα παιχνίδι το οποίο θα είναι Prequel της σειράς και ορισμένα γεγονότα θα αναφέρονται σε αυτό. Βέβαια θα συμβεί και το αντίστροφο, αφού τα τεκταινόμενα της σειράς θα προστεθούν στον τίτλο με την μορφή DLC. Η ιδέα που είχαν οι δυο εταιρίες ήταν όντως ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη, αφού κάτι τέτοιο δεν είχαμε συναντήσει ξανά. Ας δούμε πιο αναλυτικά αν κατάφεραν να υλοποιήσουν σωστά την παραπάνω ιδέα προσφέροντας μας μια ζωντανή σχέση μεταξύ των δύο παραγωγών τους.

New earth, new rules - Σενάριο

Επειδή στον τίτλο δεν γίνεται κάποια σημαντική αναφορά για το πως έφτασε ο κόσμος σε αυτό το σημείο, ποιοι μας επιτέθηκαν ή τι δουλειά έχουν νέες φυλές πάνω στον πλανήτη Γη θεωρήσαμε σκόπιμο να "περπατήσουμε σε ξένα μονοπάτια" και να αναφέρουμε ορισμένα γεγονότα από το πρώτο επεισόδιο της σειράς έτσι ώστε να μπείτε στο κλίμα, αν δεν έχετε παρακολουθήσει ήδη το πρώτο επεισόδιο.

Το Defiance λαμβάνει χώρα στο κοντινό μέλλον, όταν μια εξωγήινη φυλή με την ονομασία "Votans" ήρθε στην Γη αναζητώντας νέο "σπίτι", αφού το δικό τους ηλιακό σύστημα καταστράφηκε. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν το έγκρινε η γήινη κυβέρνηση με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε έναν πόλεμο όπου η μορφολογία, το κλίμα και πολλά ακόμα στοιχεία πάνω στον πλανήτη να αλλάξουν εξαιτίας αυτού του πολέμου αλλά κυρίως λόγο της εξωγήινης τεχνολογίας που έφεραν μαζί τους οι "Votans". Ύστερα από μάχες δεκαετιών, οι δυο πλευρές αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να σταματήσουν να πολεμάνε και να αναζητήσουν τρόπους να επιβιώσουν πάνω στον νέο πλανήτη που δημιουργήθηκε αφού πλέον το περιβάλλον είχε γίνει αφιλόξενο και για τους δύο. Χωριά, πόλεις, χώρες είχαν καταστραφεί πλήρως και οι άνθρωποι προσπαθούσαν να επιβιώσουν σε μικρές ομάδες ή σε μεγαλύτερες αυτοσχέδιες πόλεις από τους "Votans", διάφορους άλλους εξωγήινους εχθρούς που δημιουργήθηκαν αλλά κυρίως από τον ίδιο τον πλανήτη. Κάπως έτσι λοιπόν προσπαθεί το πρώτο επεισόδιο της σειράς να μας βάλει στον κόσμο του Defiance. Ας δούμε τώρα τι γίνεται και με το παιχνίδι.

Δυστυχώς, αν κάποιος δεν έχει παρακολουθήσει την σειρά θα νοιώσει ότι είναι πεταμένος μέσα σε τεράστιο post-apocalyptic κόσμο χωρίς να γνωρίζει για πιο λόγο είναι εδώ, ποιους πολεμάει και τι πρέπει να κάνει. Το μόνο που βλέπουμε κατά την διάρκεια του εισαγωγικού cutscene είναι εμάς να είμαστε επιβάτες σε ένα στρατιωτικό υπέρ-σκάφος που πετάει πάνω από την αλλαγμένη Γη. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους έχει μια σκηνή διαπληκτισμού με τον αρχηγό των Arkhunters (εμείς είμαστε αυτοί) και ξαφνικά, χωρίς καμία προειδοποίηση και από το πουθενά δεχόμαστε επίθεση με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να καταστραφεί ολοσχερώς και ο παίχτης μας να καταφέρνει στο παρά πέντε να σωθεί από την καταστροφή του σκάφους. Και κάπου εδώ, το παιχνίδι μας τοποθετεί πάνω στην νέα γη με πολλές ερωτήσεις και απορίες σχετικά με τον τίτλο.

Καλώς ήρθατε στον κόσμο του Defiance - Gameplay

Το πρώτο πράγμα που καλούμαστε να κάνουμε είναι φυσικά η δημιουργία του χαρακτήρα μας, ο οποίος θα μας συντροφεύσει καθ' όλη τη διάρκεια της περιπέτειάς μας. Ευτυχώς στα πρώτα λεπτά του τίτλου υπάρχει και ένα mini tutorial το οποίο μας εξηγεί ορισμένα θέματα. Αρκετά βέβαια οι πιο πολλοί θα τα γνωρίζετε εκ πείρας. Υπάρχει όμως ένα νέο στοιχείο στον τίτλο το οποίο θα πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας γιατί αντικαθιστά το πολύ γνωστό σε όλους Leveling system. Ο λόγος φυσικά για το EGO system, ένα πρωτότυπο leveling system όπου όσο πολεμάτε ή ολοκληρώνεται αποστολές ανεβαίνει το rank, ξεκλειδώνονται perks κι αυξάνει ο δείκτης EGO, που είναι στην ουσία το level του χαρακτήρα.

Το Defiance είναι ένα παιχνίδι βολών τρίτου προσώπου όπου συνυπάρχουμε σε έναν τεράστιο χάρτη (ο οποίος αποτελείτε από 5 περιοχές) με άλλους παίχτες με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε ώστε να φέρουμε εις πέρας διάφορες αποστολές. Υπάρχουν αρκετά ήδη αποστολών, όπως οι main misions, side missions και episode missions. Επίσης κατά την περιπλάνηση σας στον κόσμο του Defiance θα συναντήσετε και αρκετά events όπως να σώζουμε κρατούμενους ή τσακίζουμε τα μπλόκα που έχουν στήσει οι bad guys. Επίσης, υπάρχει και ένα άλλου event στο οποίο καλούμαστε να διαλύσουμε ένα τεράστιο αντικείμενο το οποίο πέφτει από τον ουρανό σε τυχαία σημεία και ονομάζεται Arkfall. Μόλις συναντήσετε κάποιο Arkfall δύο πράγματα είναι σίγουρο. Πρώτον ότι το μέρος θα γεμίσει από άλλους παίχτες οι οποίοι θα πυροβολάνε ακατάπαυστα το εξωγήινο αντικείμενο, και δεύτερον ότι το μέρος θα καταληφθεί από εκατοντάδες γιγάντια ζουζούνια τα οποία ονομάζονται "Hellbugs". Βέβαια υπάρχει κάποιο κίνητρο για όλο αυτόν τον χαμό αφού στο τέλος θα ανταμειφθούμε με XP, χρήματα και φυσικά αντικείμενα.

Οι αποστολές του τίτλου δεν έχουν κανένα απολύτως ενδιαφέρον αφού μοιάζουν σχεδόν όλες μεταξύ τους. Στην αρχή παίζει ένα τελείως χλιαρό cutscene και μετά πρέπει να πάμε να εξοντώσουμε τους κακούς της υπόθεσης και να πατήσουμε κάποιο κουμπί. Βέβαια υπάρχουν και ορισμένες άλλες οι αποστολές τύπου racing ή να εξοντώσετε κύματα εχθρών με ένα συγκεκριμένο όπλο. Μιας που κάναμε αναφορά στα racing side quests του Defiance να αναφέρουμε επίσης ότι έχουμε στην διάθεση μας και ορισμένα οχήματα όπως αυτοκίνητα, φορτηγά και ATV τα οποία είναι πραγματικά πολύ χρήσιμα για να ταξιδέψουμε από το ένα σημείο στο άλλο. Μια, δυο, τρεις, πέντε, δέκα...στο τέλος θα βαρεθείτε, θα πάψετε να ψάχνετε την πλοκή και θα αναζητήσετε ποικιλία στα episode quests που φιγουράρουν στον κακοφτιαγμένο χάρτη.

Όταν τελειώσουν οι αποστολές το μόνο που μένει πέρα από το άσκοπο shooting είναι οι multiplayer arenas και τα Arkfalls που αναφέραμε πιο πάνω. Τα πρώτα είναι το PvP κομμάτι του τίτλου όπου μέσα σε έναν χάρτη αναμετρούνται δώδεκα παίχτες μεταξύ τους χωρισμένοι σε ομάδες των έξι. Το συγκεκριμένο mode είναι ίσως το μόνο το οποίο έχει κάποια πρόκληση, αφού η A.I του τίτλου είναι τραγική. Τραγικά είναι επίσης και τα physics αλλά και το shooting κομμάτι του τίτλου. Φανταστείτε ότι όπως πηδάτε στην στεριά μπορείτε να πηδήξετε και ενώ βρίσκεστε μέσα στο νερό και μάλιστα στο ίδιο ύψος ή επίσης αν πέσετε από οποιοδήποτε ύψος δεν παθαίνετε απολύτως τίποτα.

Τεχνικός τομέας

Τεχνικά το Defiance, στις οικιακές κονσόλες τουλάχιστον, απογοητεύει πλήρως. Τα γραφικά είναι μέτρια, επαναλαμβανόμενα και βαρετά. Σαφώς η πιο καλογυαλισμένη έκδοση είναι εκείνη των PC μιας και οι εκπτώσεις ήταν απαραίτητες για τρέξει στις παρούσες κονσόλες ένα τέτοιο παιχνίδι. Όμως τα textures δείχνουν χοντροκομμένα όσο ψηλά κι αν βάλουμε την ανάλυση, το δε draw distance απογοητεύει. Τα voice acting και οι ήχοι των όπλων είναι μέτριας ποιότητας σε κάθε περίπτωση.

Συμπεράσματα

Το Defiance είναι ένα πολύ κακό παιχνίδι και δυστυχώς μια πολύ καλή ιδέα άμεσης σύνδεσης μιας τηλεοπτικής σειράς και ενός video game πήγε χαμένη. Μέτρια γραφικά, ανύπαρκτα physics, leveling σύστημα που μπερδεύει, επαναλαμβανόμενα quests, σενάριο που ντροπιάζει την τηλεοπτική σειρά και ένα σωρό ακόμα θέματα που συναντάμε σε άλλα MMO's όπως Lag, bugs κτλ συνθέτουν ένα πολύ κακό και άσχημο αποτέλεσμα. Αν από την άλλη δεν σας πειράζουν όλα τα παραπάνω που αναφέραμε και αναζητάτε ένα απλό παιχνίδι shooting τότε ίσως και να βρείτε κάτι στο Defiance που θα σας κρατήσει αλλιώς προσπεράστε το και παρακολουθήστε την σειρά μόνο η οποία αξίζει πραγματικά την προσοχή σας.

{youtube}5tkGml5V5Ys{/youtube}

Άκης ΜαύροςΘετικά:Τεράστιος κόσμοςΠολλές αποστολέςΠολλά όπλα...Αρνητικά:...το πολύ δεν είναι πάντα καλόΧάλια τεχνικός τομέαςΑνύπαρκτα physicsΤο shooting του είναι για γέλιαΌπως και το σύστημα κάλυψης τουBugs που δεν πεθαίνουν ούτε με ΑεροζόλΑνύπαρκτο σενάριοΘα μας φλομώσουν στα DLC όταν κυκλοφορήσουν και άλλα επεισόδια της σειράς

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εταιρεία διανομής για τις ανάγκες του review.
Keywords
Τυχαία Θέματα