Τι είναι η δίαιτα FODMAP;

Όχι, δεν πρόκειται για άλλη μια δίαιτα αδυνατίσματος. Η δίαιτα FODMAP είναι ένα εξειδικευμένο πρωτόκολλο, που δημιουργήθηκε και χρησιμοποιείται για να βελτιώσει τα εντερικά συμπτώματα στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, λέει ο δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος.

Το ΣΕΕ, η λεγόμενη σπαστική κολίτιδα, είναι ένα χρόνιο σύνδρομο στο οποίο το έντερο είναι ευαίσθητο σε συγκεκριμένα ερεθίσματα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να εμφανίζουν συμπτώματα όπως κοιλιακό πόνο, φούσκωμα στην κοιλιά, δυσκοιλιότητα ή και διάρροια, χωρίς όμως παθολογικά ευρήματα στις ιατρικές τους εξετάσεις.

Η

ακριβής αιτία του συνδρόμου παραμένει άγνωστη και η διάγνωση γίνεται με τον αποκλεισμό όλων των άλλων παθήσεων με παρόμοια συμπτώματα.

Η αντιμετώπιση του έχει στόχο την ανακούφιση των εντερικών συμπτωμάτων και γίνεται με φάρμακα και με διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες βραχέας αλύσου, τους λεγόμενους FODMAPs.

Οι FODMAPs βρίσκονται φυσικά σε πολλά κοινά τρόφιμα και πρόσθετα τροφίμων όπως:

Φρουκτάνες: σιτάρι, κρεμμύδι, σκόρδο, μπρόκολο κ.ά.Γαλακτάνια: φασόλια, φακές, σόγια κ.ά.Λακτόζη: γαλακτοκομικάΦρουκτόζη: κάποια φρούτα, μέλι, σιρόπι καλαμποκιούΠολυόλες: τεχνητά γλυκαντικά, φρούτα με κουκούτσι όπως αβοκάντο, βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, δαμάσκηνα κ.ά.

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs, βελτιώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου σε ¾ περιπτώσεις.

Η δίαιτα ακολουθείται για 4-8 εβδομάδες, κατά τις οποίες τρόφιμα υψηλά σε FODMAPs αφαιρούνται και προστίθενται σταδιακά, με σκοπό να διαπιστωθεί η ανοχή του ασθενούς σε κάθε ένα από αυτά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η δίαιτα αυτή μπορεί να επηρεάσει την μικροχλωρίδα του εντέρου και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και συστήνεται να γίνεται υπό την καθοδήγηση διαιτολόγου.

The post Τι είναι η δίαιτα FODMAP; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα