Μιχάλης Μπουρμπούλης: Που και πότε θα γίνει η κηδεία του

Το μεσημέρι της Πέμπτης 20/7 έγινε γνωστό πως έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος στιχουργός και συγγραφέας Μιχάλης Μπουρμπούλης. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε ανείπωτη θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο.

Πότε και που θα γίνει η κηδεία του Μιχάλη Μπουρμπούλη

Η κηδεία του Μιχάλη Μπουρμπούλη θα γίνει την Τρίτη 25 Ιουλίου στις 11 το πρωί στο Κοιμητήριο Βούλας, γεγονός που

αποκάλυψε ο δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

«Χθες, την 20η Ιουλίου του 2023, έφυγε από τη ζωή ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας ευαίσθητος στοχαστής, ποιητής και στιχουργός, ο Μιχάλης Μπουρμπούλης.

Γεννημένος στη Πάτρα το 1939, μεγάλωσε, έζησε και δημιούργησε στην Ιθάκη. Σπούδασε δημοσιογραφία, ναυτιλιακά, κινηματογράφο και θέατρο, ένας πολυτάλαντος, ιδιαίτερα καλλιεργημένος και ευγενής άνθρωπος, που μας αφήνει παρακαταθήκη ένα τεράστιο έργο, καθρέφτη της εποχής του.

Το έργο του Μιχάλη, στιχουργικό κυρίως, ιδιαίτερα λυρικό, με τις λέξεις σμιλεμένες πάνω σε έννοιες βαθιές και πανανθρώπινες που περνούν εύκολα από τα χείλη στη ψυχή, φέρει τη σφραγίδα του χαρακτήρα του. Έτσι, όπως έκανε κι εκείνος στη ζωή του, το στιχουργικό έργο του Μιχάλη προσφέρει σε όλους μας βάθος στοχασμού, ωραίους τρόπους έκφρασης, ψυχική ανάταση, δύναμη και αισιοδοξία.

Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ότι οι στίχοι του μελοποιήθηκαν από τους υψηλοτέρους και εμβληματικότερους συνθέτες της εποχής του, για να μείνουν στην αιωνιότητα και να δίνουν μπόι σε όσους τους τραγουδάμε. Ο ίδιος ο Μιχάλης ήταν και παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του ένας ευγενής, προσηνής, αισιόδοξος και χαμογελαστός άνθρωπος, ένας άνθρωπος που αγάπησε με πάθος τη ζωή και την αποτύπωσε στους στίχους του άμεσα και ευαίσθητα. Επειδή αγάπησε τόσο τη ζωή, αγάπησε εξ ίσου και τη Τέχνη και τα Γράμματα.

Η παρακαταθήκη του Μιχάλη Μπουρμπούλη ως διανοουμένου εμπεριέχει μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, θεατρικά έργα που ανέβηκαν στη σκηνή, αλλά και αναλύσεις για ζωγράφους και γλύπτες της σύγχρονης Ελλάδας. Θα ήταν παράλειψη στα όσα μεγάλα και ιδανικά προσέφερε ο Μιχάλης Μπουρμπούλης στην κοινωνία να μην αναφέρουμε την πολιτική του δράση και την διάθεσή του να προσφέρει στα κοινά από θέσεις ευθύνης, με εξέχουσα στιγμή την υποψηφιότητά του στις πρώτες εθνικές εκλογές της Μεταπολιτευτικής Ελλάδος, τον Νοέμβριο του 1974, ως μοναδικός υποψήφιος του κόμματος του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Κεφαλληνίας και Ιθάκης.

Ο Δήμος Ιθάκης πενθεί και τιμά τη μνήμη του Μιχάλη Μπουρμούλη ως μιας εξέχουσας προσωπικότητας του Πολιτισμού και της Τέχνης.Ευγνώμονες, υποκλινόμαστε», έγραψε για τον στιχουργό που πέρασε όλη του τη  ζωή στο νησί ο Διονύσης Στανίτσας.

Παρακάτω μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που είχε γράψει στίχους ο Μιχάλης Μπουρμπούλης:

– «Θα ‘ταν 12 Του Μάρτη» της Χάρις Αλεξίου
– «Να Παίζει Το Τρανζίστορ» της Μαρινέλλας
– «Μην Κλαις» της Σωτηρίας Μπέλλου
– «Καμιά Φορά» της Μαρινέλλας
– «Βεγγαλικά Σου Μάτια» του Γιώργου Νταλάρα

Ο Μιχάλης Μπουρμπούλης που γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1939 στην Ιθάκη, είχε συνεργαστεί με σπουδαίους συνθέτες και ερμηνευτές: Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Δημήτρης Λάγιος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Ηλίας Ανδριόπουλος, Γιώργος Χατζηνάσιος, Λίνος Κόκοτος, Γιάννης Σπανός, Στάμος Σέμσης, Σωτηρία Μπέλλου, Βίκυ Μοσχολιού, Μαρία Δημητριάδη, Ελένη Βιτάλη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Κώστας Σμοκοβίτης, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Μαρινέλλα, Δημήτρης Μητροπάνος, Αντώνης Καλογιάννης, Μελίνα Κανά, Φίλιππος Περιστέρης και άλλοι.

Επίσης εξέδωσε αρρκετά βιβλία: «Χρονικό δύο νήσων», «Τα ταξίδια του Έκτορα», «Αστρολάτη», «Ο Πρίγκιπας των πάγων», «Της Νεκροπόλεως κρυφά χειρόγραφα, Ναιετάω δ’ Ιθάκην», κ.α.

Διαβάστε ακόμα:

Συγκινεί η Ελένη Γερασιμίδου: «Δεν πιστεύαμε ότι θα φύγει, έφτανε στο τέλος και ζωντάνευε»

Χρήστος Βαλαβανίδης για την απιστία: «Έζησα μια περιπέτεια… Έκανα μία βόλτα και γύρισα ξανά σπίτι μου»

Maestro: Αυτή η γνωστή ηθοποιός εισβάλλει στον δεύτερο κύκλο -Ο ρόλος που θα ενσαρκώσει

Keywords
Τυχαία Θέματα